Navigatie overslaan

SHI­NE bouwt in Veen­dam fabriek voor medi­sche iso­to­pen: werk voor 200 man

Het Amerikaanse bedrijf SHINE, dat medische isotopen maakt, bouwt haar Europese vestiging in de gemeente Veendam. De komst van SHINE levert 200 banen op. In de zoektocht naar een geschikte locatie werden 50 mogelijke plekken in Europa bekeken. De logistieke mogelijkheden - een goed wegennetwerk, Groningen Airport Eelde en de vele voorzieningen - gaven de doorslag. Maar ook de noordelijke mentaliteit speelde mee.

SHINE maakt medische isotopen, basisstoffen die nodig zijn in onderzoek naar onder andere kanker en de behandeling ervan. Door een revolutionaire techniek maakt SHINE isotopen waardoor geen kernreactor meer nodig is. Het productieproces verloopt hierdoor veiliger, schoner en betrouwbaarder.

Fabriek

De bouw van de Europese vestiging van SHINE gaat in 2023 van start. In 2025 moet de fabriek klaar zijn.

De fabriek in de gemeente Veendam heeft met de oppervlakte van een half voetbalveld een compacte omvang, aldus SHINE. In de fabriek worden acht versnellers op een rij geplaatst in een kamer onder de grond. Hierin worden de medische isotopen gemaakt. Door de nieuwe SHINE-techniek zijn er honderdmaal minder uraniumsplitsingen nodig, is de fabriek veel veiliger dan bij onderzoeksreactoren en is er veel minder afval. De kleine hoeveelheid radioactief afval die overblijft, wordt afgevoerd en opgeslagen volgens de strenge regels die ook in Nederland gelden. Net als nu gebeurt bij de ziekenhuizen hier in de regio, zo verklaart SHINE.

Voordelen van regio en Veendam

Bij de keuze voor de gemeente Veendam speelde de infrastructuur een rol. Voor de aan- en afvoer van de SHINE-producten is een goed wegennetwerk nodig; iets wat Veendam biedt richting zowel Groningen/Randstad als Duitsland, aldus SHINE. Ook heeft Veendam een goede verbinding met een vliegveld in de buurt, Groningen Airport Eelde. Verder heeft Veendam een centrumfunctie in de regio waardoor het een goede schaalgrootte heeft qua voorzieningen. Dit geldt zowel voor de beschikbaarheid van arbeidskrachten als van toeleveranciers. Ook de aanwezigheid van de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en van de ervaringen van het Kernfysisch Versnellersinstituut in Groningen speelden mee.

Werkgelegenheid

De komst van SHINE naar de gemeente Veendam levert directe werkgelegenheid op voor circa 200 mensen. Dit betreft alle opleidingsniveaus (mbo/hbo/universiteit). Daarnaast is er werk voor toeleveranciers. Tijdens de bouw van de fabriek, die enkele honderden miljoenen euro’s gaat kosten, is er ook veel extra tijdelijke werkgelegenheid. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van lokale partijen.

Groningse mentaliteit

De mentaliteit van de regio was ook een belangrijk aspect. “Veendam is vergelijkbaar met het Amerikaanse Janesville en Groningen als provincie met de staat Wisconsin. Deze Amerikaanse regio kent net als Groningen ook een nuchtere doenersmentaliteit met de nodige ambitie”, aldus Harrie Buurlage, directeur SHINE Europe. Ook de inzet van zowel de provincie Groningen als gemeente Veendam heeft bijgedragen aan de keuze voor Veendam. “Door hun open houding hebben we ons van het begin af aan welkom gevoeld. Natuurlijk speelt ook mee dat ik in Groningen geboren en getogen ben. Ik ken de regio en de mentaliteit hier. We zijn dan ook erg trots dat we onze fabriek mogen vestigen in Veendam.”

Samenwerkingen

Gerard Lenstra, manager Life Sciences & Health NOM: “Er wordt nu al gesproken over samenwerking op het gebied van technologieontwikkeling. Logischerwijs betekent dit samenwerking met RUG en UMCG, maar er zal ook veel ontwikkelwerk en samenwerking met andere universiteiten en bedrijven in binnen- en buitenland plaats gaan vinden.

Dina Boonstra, algemeen directeur NOM vult hierop aan: “Met de komst van SHINE wordt de positie van Nederland als toonaangevend land op het gebied van medische isotopen zeker gesteld. Dat draagt bij aan de positionering van Noord-Nederland als regio waar innovatieve, schone en maatschappelijk relevante bedrijven een thuis kunnen vinden.”


Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring