Navigatie overslaan

Sie­ger Dijkstra: suc­ces­vol aan het roer van 126 jaar oud familiebedrijf

Commissaris van de Koningin Max van den Berg heeft op 30 september de Ondernemingsprijs 2010 van de provincie Groningen uitgereikt aan de Dijkstra groep in Leek. Dit gerenommeerde familiebedrijf wordt sinds 1998 geleid door de vijfde generatie Dijkstra: Sieger. Onder het toeziend oog van ongeveer 500 bezoekers nam hij de Abel Tasmanpenning in ontvangst die hoort bij de Ondernemingsprijs 2010. Onder leiding van Sieger Dijkstra is het bedrijf de afgelopen twaalf jaar van wegenbouwer veranderd in een concern dat technologisch hoogwaardige diensten aanbiedt.

De Dijkstra-groep is een bundeling van bedrijven die actief zijn op het gebied van infra, milieu, geo-informatie, bouw en duurzame energie. De Dijkstra-groep bestaat uit Dijkstra Holding, Koninklijke Sjouke Dijkstra, MUG ingenieursbureau, Bouw & Civiel personeelsdiensten en Dijkstra urban solutions.

Het begon allemaal in 1884, ook al met een Sieger Dijkstra (oorspronkelijk afkomstig uit Ee nabij Dokkum), die als een soort zzp’er werkte aan verschillende bouwwerken in Nederland. Hij werd de grondlegger van een concern dat nu door zijn achterkleinzoon en naamgenoot wordt geleid.

De Dijkstra-groep

Tussen 1984 en nu is het bedrijf sterk gegroeid. Zo’n tien jaar geleden had het nog een omzet van ongeveer 8 miljoen euro. In 2008 maakte de Dijkstra-groep 30 miljoen euro omzet, waarvan 20 voor rekening van Koninklijke Sjouke Dijkstra kwam.

Eind jaren '90 werd de strategie herzien. De reden daarvoor was dat er werd voorzien dat het voor kleine tot middelgrote bedrijven die slechts actief zijn in de wegenbouw moeilijk zou worden. Er is toen gekeken naar mogelijke antwoorden en oplossingen. Dit werd niet schaalvergroting of specialisatie. Er is gekeken naar één van de sterke punten van het bedrijf, namelijk een sterke band met de opdrachtgevers. Het bedrijf had een groot aantal vaste en trouwe klanten. Er werd voor gekozen om meer producten aan dezelfde klant aan te bieden, vooral producten waarin er minder aanbieders zijn. Zo werden er enkele nieuwe activiteiten opgestart.

Inmiddels hebben deze keuzes het bedrijf veel goed gedaan. Van MUG (meten, uitzetten en geodesie), een landmeetkundige afdeling van het wegenbouwbedrijf, werd een ingenieursbureau gemaakt met de afdelingen Geo-informatie, Infra, Milieu en Archeologie. Verder werd er een uitzend- en detacheringbedrijf gestart dat zich richt op personeelsbemiddeling binnen de bouw en civiele techniek in het noordelijk deel van Nederland. Verder is het bedrijf Dijkstra Urban Solutions gestart, dat zich toelegt op het ontwerp, de productie en verkoop van ondergrondse afvalinzamelsystemen. Deze worden in binnen- en buitenland verkocht.

De nieuwste dochter is Horus surround vision. Een bedrijf dat 360 graden-videobeelden kan maken van de openbare ruimte. Dit biedt vele mogelijkheden voor de beheerders van openbare ruimte, maar ook voor partijen als politie en Defensie.

Nu is de groep minder gevoelig voor de grillen van de markt en bovendien is er veel synergie te behalen uit deze combinatie. Dit alles heeft geresulteerd in de Dijkstra-groep met een omzet van zo’n 30 miljoen euro en circa 200 medewerkers. Dijkstra Holding faciliteert de afzonderlijke bedrijven met betrekking tot financiën, administratie, P&O en marketing.

Sieger

In 1984 was het nog Sjouke Jan Dijkstra (vierde generatie in het bedrijf) die aan het roer stond. In 1998 nam zijn zoon Sieger het stokje over. Hij is nu directeur van de groep en voert directie over de afzonderlijke bedrijven.

Het wegenbouwbedrijf heeft in de afgelopen 25 jaar een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Had het bedrijf toen nog een eigen asfaltcentrale en een deelneming in een andere centrale. Inmiddels wordt de asfaltproductie volledig aan anderen overgelaten. Een goede zet zo is gebleken. Er kan nu worden ingekocht waar het nodig is.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring