Navigatie overslaan

Sie­mens en Ems Mari­ti­me Off­sho­re nemen nieu­we basis in Eems­ha­ven in gebruik

Nu de bouw is afgerond, kunnen Ems Maritime Offshore (EMO) en Siemens Nederland hun nieuwe offshore servicebasis in de Eemshaven in gebruik nemen. De locatie zal dienst gaan doen als basis voor de operationele werkzaamheden en het onderhoud aan het windpark Gemini. Dit 150 molens tellende offshore windpark ligt ruim 50 kilometer ten noorden van Ameland en moet in de loop van 2017 volledig operationeel zijn.

De service-hub bestaat uit een 600 m² grote loods en een kantoorgedeelte met een oppervlak van 500 m². Deze hub biedt alle voorzieningen die een offshore servicebasis nodig heeft. Naast de klassieke kantoor- en vergaderruimtes zijn er kleedkamers, douches, verblijfsruimten en een droogruimte voor de monteurspakken. Daarmee is aan alle eisen van Siemens voldaan. EMO-projectleider Michael Baumfalk vult aan: ‘Het gebouw is volgens de nieuwste energienormen gebouwd en houdt rekening met de hoge kwaliteits- en veiligheidseisen van de klant.’

Siemens levert en installeert alle 150 windmolens voor Gemini. Daarnaast kreeg het bedrijf vorig jaar de opdracht om de komende 15 jaar ook de operationele en onderhoudswerkzaamheden te verzorgen. Om al die werkzaamheden zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, was Siemens op zoek naar een passende locatie. Die is nu in de Eemshaven bij EMO gevonden. ‘Met EMO hebben we een partner gevonden die onze individuele wensen naar een perfect logistiek concept heeft vertaald’, aldus Siemens Facility-Manager Gerard van Rijn.

EMO zelf is al sinds 2015 in Eemshaven actief. Naast de uitbating van een drijvende steiger met een lengte van 2 maal 150 meter worden vanaf het terrein aan de Beatrixhaven ook de vaarten van hun Crew Transfer Vessels (CTV’s) gecoördineerd. EMO-directeur Knut Gerdes is duidelijk tevreden: ‘Met de nieuwe offshore servicebasis kunnen we bewijzen dat we ook op het gebied van havenlogistiek een verstandige keuze zijn.’

De terminal van EMO Nederland B.V. beschikt over een directe toegang tot het water en biedt verschillende toepassingsmogelijkheden. Voor de invulling van het project zijn de eerste 3500 m2 van het totale oppervlak van 33.000 m2 al versterkt. De hal en de kantoorvleugel worden gedeeltelijk aan Siemens verhuurd, zodat dienstverlening aan andere klanten te allen tijde mogelijk is. ‘Eemshaven heeft al laten zien dat het een ideale locatie is voor de bouw van windparken. Nu krijgen we de mogelijkheid deze goede reputatie uit te breiden naar de operationele fase. Als de behoefte verder toeneemt, zijn wij er klaar voor om extra opslagmogelijkheden te bieden,’ aldus Gerdes.

www.offshoreservice.de

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring