Navigatie overslaan

Sili­con Gro­nin­gen: schat­ka­mer vol nieu­we veel­be­lo­ven­de ICT-projecten

Groningen is dankzij de overplaatsing van delen van KPN in de jaren tachtig, de aanwezigheid van de RUG en de Hanzehogeschool en een overvloed aan jeugdig talent uitgegroeid tot een belangrijke ICT-stad. Dankzij de infrastructuur hebben zich in Groningen landelijk bekende ICT initiatieven ontwikkeld zoals Nationale Vacaturebank of Ben Woldrings vergelijkingssites. Maar dergelijke initiatieven zijn vaak al meer dan tien jaar oud, en inmiddels ontwikkelt zich al weer een geheel nieuwe generatie veelbelovende ICT-bedrijven. Deze zijn nu nog wat onbekender, maar dat gaat niet lang meer duren. Tenminste, niet als het aan SiliconGroningen.nl ligt. Dat is een bijzonder ICT initiatief met als doel al deze bijzondere, en soms nog piepjonge, ICT initiatieven voor het voetlicht te brengen.

Silicon Groningen is geïnspireerd op Silicon Valley in San Jose, Californië, de plek waar de Apples en Googles van deze wereld gehuisvest zijn. Maar bijna 9.000 kilometer verderop ligt Groningen. Een stad waar zeker ook interessante dingen gebeuren op het gebied van internet en tech-ontwikkelingen. En daarom is SiliconGroningen.nl opgezet, een plek waar de Groningse internet- en tech-scène zich kunnen vertonen.

Peperzaken

Een voorbeeld van een nieuw initiatief van jonge, ondernemende Groningers, in leeftijd soms rond de 25 jaar, is bijvoorbeeld het bedrijf ‘Peperzaken’, dat apps ontwikkelt. Dit jonge bedrijfje, dat ook de app bouwde voor nu.nl en dat opdrachten krijgt uit het hele land, won in 2012 met de RegioApp voor het tweede jaar op rij de Media App Award.

Bar Tune

Aan ander opmerkelijk initiatief is ‘Bar Tune’. Robert Brugmans, Emil Loer en Hilbrand Kikkers bedachten een nieuwe dienst die horeca-uitbaters kunnen inzetten om hun gasten zelf de muziek te laten bepalen middels hun smartphone. Oftewel, ‘de nieuwe jukebox’, of zoals ze het zelf zeggen: ‘BarTune brings the jukebox to live again’.

Innovatio

Innovatio is eind 2008 ontstaan toen Erik Huisman en Aldert Greydanus besloten hun krachten op technisch, grafisch en communicatief gebied te bundelen. Het bedrijfje was één van de eerste partijen die apps begon te ontwikkelen voor de iPhone.

Define

DeFine is opgezet door Stefan Hemmes en Peter Kuijpers. Met een voorliefde voor hightech en geërgerd door vaak niet functionele technologie begonnen ze dit bedrijf. DeFine optimaliseert de communicatie tussen organisaties en mensen met behulp van interactieve informatievoorzieningen. Met als hoger doel een ‘unieke ervaring’ voor de klant.

Beun & Haas Visuals

De oorsprong van Beun & Haas Visuals ligt bij de Academie voor Popcultuur, waar Thomas van den Heuvel en Richard Toepoel elkaar in 2008 ontmoetten. Nadat ze samen een keer een VJ-show hadden uitgevoerd, besloten ze daar maar als team mee verder te gaan. Ze zijn begonnen met het verzorgen van live video mixen op feesten. Toen ze dat een tijdje deden hebben ze steeds meer ervaring gekregen in het maken van animaties. Dus naast VJ-en ligt de specialisatie van het bedrijfje nu ook bij het maken van motion graphics. Zo maken ze 3D en 2D animaties voor onder andere reclame, leaders en promotionele doeleinden.

Meer opmerkelijke Groningse initiatieven zijn te vinden op:
www.silicongroningen.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring