Navigatie overslaan

Sili­con Val­ley-inves­teer­der Neal Dem­psey: Gro­nin­gen de per­fec­te plek voor begin­nen­de bedrijven’

Neal Dempsey staat bekend als één van de meest succesvolle investeerders in Silicon Valley. De algemeen partner van Bay Partners, één van de oudste investeringsfondsen in het centrum van de internationale techwereld, kwam onlangs een kijkje nemen in de bruisende Groningse startup scene en was behoorlijk onder de indruk.

‘Het is een zeer levendige en jonge stad’, zo merkte Dempsey op tijdens zijn bezoek aan Groningen. ‘Ik denk dat het de perfecte plek is voor startups. Ook omdat er een goede mix aanwezig is van onderwijs en ondernemerschap’, aldus de gerenommeerde investeerder, wiens komst naar Groningen te danken was aan de oprichters van Crowdynews. Deze Groningse startup groeide mede dankzij zijn adviesrol en financiële steun uit tot een succesvol internationaal bedrijf.

Tijdens zijn tweedaagse bezoek sprak Dempsey met een aantal veelbelovende startups, zoals EV Biotech, Mr. Chadd, Envitron en Satys. Zij pitchten hun onderneming en hij voorzag ze van de nodige tips en adviezen. Ook ontmoette hij scale-ups zoals Chordify, Voys en Dataprovider, ging hij in gesprek met gemeentefunctionarissen en lokale investeerders en ontmoette hij de speciale gezant van Startup Delta-ambassadeur Prins Constantijn.

Tijdens de pitchsessies vuurde Dempsey op spitsvondige wijze een spervuur aan vragen en adviezen op de Groningse ondernemers af. ‘Maak jij je eigen hardware? Niet doen! Er zijn bedrijven als Cisco die je in een mum van tijd verslaan, dus focus op de software, dat is waar het geld zit. Is het een product op abonnementsbasis? Richt je dan op maandelijkse klanten en laat alle anderen vallen!’, zo tekende Founded in Groningen onder meer op uit zijn mond.

‘Ik probeer hier niet gemeen te zijn’, zo nuanceerde Dempsey zijn vragenvuur. ‘Ik vind de ideeën leuk, maar dit is nu eenmaal hoe het werkt. Hoe eerder je dat als startende ondernemer leert, hoe beter. Je hoeft ook echt geen ellenlange Powerpoint-presentatie in elkaar te draaien. Overtuig me met een paar slides en minder dan 25 woorden!’, luidde zijn advies aan alle pitchers.

Waar het Groningse ecosysteem veel te bieden heeft voor startups, zijn er ook in Groningen nog zaken die beter kunnen. Zo mogen de Groningse starters volgens Dempsey wel wat meer naar buiten treden: "Toon je mogelijkheden en start met het organiseren van internationale evenementen en congressen om de wereld te laten weten wat je in huis hebt.’

‘En zorg er ook voor dat je meer lokale beleggingsfondsen hebt’, voegde hij daar met een glimlach aan toe. ‘Want je wilt niet dat Californische jongens zoals ik er met al het geld en de meest veelbelovende startups vandoor gaan. Zorg ervoor dat je zelf de credits ontvangt voor het ecosysteem en behoudt de bedrijven die eruit voortkomen.’

Ga voor een volledig (Engelstalig) verslag van Neal Dempsey’s bezoek aan Groningen naar FoundedinGroningen.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring