Navigatie overslaan

Slim­me aard­ap­pel van Gro­ning­se stu­den­ten moet ver­spil­ling tegengaan

Een aantal studenten van de Hanzehogeschool Groningen wil met de ‘smart potato’ de kwaliteit van aardappels verbeteren en verspilling tegengaan. De smart potato is een apparaatje dat in de grond metingen verricht en die doorstuurt naar de boer.

In Nederland zijn jaarlijks 300 tot 400 miljoen kilo’s aardappels niet geschikt om te gebruiken voor verdere verwerking of consumptie. Veel te veel, vonden de Groningse studenten, die in de smart potato een oplossing van dat probleem zien.

De studenten borduren voort op onderzoeken van studenten die eerder zijn gedaan. De slimme aardappel was al eerder door een andere partij bedacht, maar deze is nog niet doorontwikkeld tot een productierijp product.

De studenten willen een productierijpe slimme aardappel maken die werkt middels 5G. De slimme aardappel verricht onder de grond allerlei metingen, die vervolgens doorgestuurd worden naar de boer, zo vertelt Vincent Huisman, een van de betrokken studenten en mede-eigenaar van het bedrijfje Croptimise. Het gaat dan om metingen van onder andere vocht en temperatuur. “Op basis van die gegevens kan een boer vervolgens besluiten te beregenen of extra te bemesten”, legt hij uit.

De studenten hebben een case ingediend bij de Proeftuin 5G, om testen te kunnen doen met de ‘slimme aardappel’. “We kijken bijvoorbeeld welke sensoren het beste werken, en welke accu het meest geschikt is.”

Inmiddels zijn er in de Proeftuin 5G meer dan 30 pilotprojecten met 5G uitgevoerd en hebben ruim 300 studenten, voor een groot deel bij de Digital Society Hub van de Hanzehogeschool Groningen, een 5G-gerelateerde opdracht gedaan.

Na de pilot willen de studentondernemers achter Croptimise het apparaatje op de markt brengen, en verkopen aan boeren. Eerst alleen in Nederland, maar daarna ook in het buitenland. “We denken dat veel boeren hier voordeel aan hebben”, aldus Huisman.

Partners in deze 5G-pilot zijn Dell EMC, VMware, TNO, VodafoneZiggo en de Hanzehogeschool Groningen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring