Slimme sensor maakt ziekenhuisopnames overbodig
Vaak worden chronische patiënten bij gebrek aan goede meetapparatuur voor thuisgebruik uit voorzorg in het ziekenhuis gehouden met alle kosten van dien. De huidige apparaten, waarmee het verloop van bijvoorbeeld hart- of longziekten wordt gevolgd, zijn kostbaar en gecompliceerd. Onder aanvoering van twee recente winnaars van de Groninger Ondernemingsprijs - Lode uit de stad Groningen (winnaar in 2009) en Variass Electronics uit Veendam (winnaar in 2007) - gaat een consortium een wegwerpsensor ontwikkelen, die in een borstband kan worden geplaatst en die meerdere ziektebeelden kan registreren.
De nieuwe sensor kost naar verwachting nog geen 10 procent van de huidige apparaten maar het besparingseffect op de zorgkosten zit vooral in het feit dat patiënten straks met deze sensor veel eerder naar huis kunnen. Het project krijgt de werknaam ‘Wenckebach’, naar een beroemde cardioloog die in het begin van de 20e eeuw verbonden was aan de Rijks Universiteit Groningen. Het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) heeft een subsidie van 1,2 miljoen euro voor dit project ter beschikking gesteld. Het project is opgezet in samenwerking met de Noordelijke Ontwikkelings- en Investeringsmaatschappij, de NOM.
Naast Lode en Variass Electronics bestaat het Wenckebach-consortium uit Inspiro uit Arnhem dat onlangs speciaal voor dit project een nieuwe vestiging heeft geopend in Pesse, aXtion uit Emmen, Relitech uit Nijkerk en het UMCG in Groningen waar de clinical trials worden gedaan. De partners starten in de loop van het project een nieuwe onderneming die de producten wereldwijd in de markt gaat zetten.