Navigatie overslaan

Slim­ste ener­gie­hui­zen van Neder­land staan in Groningen

Groningers zijn zuinig, en de zuinigste mensen van Groningen wonen in de Thomsonstraat. In deze straat is een voor Nederland unieke proef gestart om niet alleen zeer zuinig met energie om te springen, maar ook zeer slim. De woningen in deze straat zijn aangesloten op een slim energienet, ze slaan energie die niet onmiddellijk nodig is op, en ze leveren energie aan elkaar. Het gaat om een proef met een slimme manier van omgaan met energie, die luistert naar de naar de naam PowerMatching City. Onlangs gaf minister Minister Kamp van Economische Zaken het startschot voor een tweede fase in dit project, tijdens een feestelijke bijeenkomst met de deelnemers in de Thomsonstraat.

In het kader van energiebesparing krijgen de deelnemers aan Power Matching City II via een tablet tot op vijf minuten nauwkeurig inzicht in hun eigen energieverbruik en -opwekking. Daarnaast wordt gekeken in hoeverre de consument bereid is om, als onderdeel van een lokale gemeenschap, gezamenlijk zo veel mogelijk duurzame energie te gebruiken. De deelnemende huishoudens maken gebruik van een slim energiesysteem, waarin vraag en aanbod van energie automatisch op elkaar worden afgestemd - niet alleen binnen de huishoudens zelf, maar ook tussen de deelnemende huishoudens onderling.

Bij de proef in de Thomsonstraat zijn zes Nederlandse bedrijven, drie kennisinstellingen en 40 huishoudens betrokken. Het is de eerste keer dat consumenten betrokken worden in een dergelijk onderzoek. Het aantal huishoudens in PowerMatching City II is uitgebreid van 18 naar 40. Daarnaast zijn er tien elektrische voertuigen aan de pilot toegevoegd. Er wordt gebruik gemaakt van een breed scala aan innovatieve energietechnologieën en apparatuur, waaronder energieopslag, piekscheren, hybride warmtepompen, micro-WKKs (warmtekrachtkoppeling), slimme oplaadstations voor elektrisch vervoer en slimme huishoudelijke apparatuur.

Het consortium van Power Matching City bestaat uit de projectpartners DNV KEMA, Enexis, Essent, Gasunie, ICT Automatisering en TNO, en daarnaast uit de kennispartners TU Delft, TU Eindhoven en de Hanze Hogeschool Groningen.

De eerste fase van PowerMatching City was al zo succesvol dat het eind 2012 tijdens de VN-conferentie voor duurzame ontwikkeling in Brazilië, Rio+20, werd uitgeroepen tot een van de honderd meest duurzame projecten ter wereld. PowerMatching City I toonde de mogelijkheid aan om met bestaande technologieën een slim energienet te creëren, met bijbehorende marktmodellen.

Bewoners van de Groningse Thomsonstraat zijn voorlopers: ze zijn aangesloten op een slim energienet, slaan energie op en leveren energie aan elkaar. Bekijk hier een video van het Rijk over het slimme energienet.
:

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring