Navigatie overslaan

Sme­ren we straks met zee­wier­zon­ne­brand? Als het aan Gro­ning­se onder­zoe­kers ligt wel

Bescherm jij je huid tijdens een dagje strand straks met zeewier? Als het aan onderzoekers van de Hanzehogeschool ligt wel. Zij werken hard aan een UV-blokker op basis van zeewier om de ontwikkeling van milieuvriendelijke zonnebrandcrème mogelijk te maken.

Het onderzoeksproject is een jaar geleden van start gegaan en is hard nodig volgens projectleider Rob van Haren, lector Transitie Circulaire Bio-economie. “Anders gaan de koralen naar de knoppen,”zegt hij in een interview op de website van de Hanzehogeschool.

Giftig


De chemische UV-blokkers die nu vaak worden gebruikt in zonnebrand zijn verre van milieuvriendelijk. Ze beschermen weliswaar de huid tegen verbranding en huidkanker, maar ze kunnen giftig zijn voor het waterleven.

Na literatuuronderzoek denken de onderzoekers dat er in Porphyra, rood zeewier, bio-afbreekbare middelen te vinden zijn die kunnen dienen als UV-blokker. “Zeewier staat heel veel bloot aan UV-straling en weet daar goed mee om te gaan. Roodwier zoals Porphyra is daarnaast ook nog eens heel lichtgevoelig,” zegt Van Haren.

Vermoedelijk gaan Mycosporine-achtige aminozuren (MAA’s) uit het zeewier een belangrijke rol spelen in de bescherming tegen de zon. De restproducten die het zeewier naast de aminozuren met zich meebrengt, kunnen eveneens goed gebruikt worden.

Zo zijn de kleurstoffen uit Porphyra geschikt voor het kleuren van textiel. De eiwitten zijn geschikt voor de verwerking in levensmiddelen. Denk hierbij aan een zeewierburger. De zeewiervezels die uiteindelijk overblijven kunnen ook verwerkt worden in textiel.

Ondanks dat het veelbelovend klinkt, kan het nog wel even duren voordat we onszelf daadwerkelijk met zeewierzonnebrand kunnen insmeren. Het duurt zo’n twee à drie jaar om Porphyra erkend te krijgen als veilig product. Daar bovenop komt de officiële erkenning als UV-blokker. Dat duurt nog vijf tot tien jaar.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring