SnagTracker zet bouwtekeningen en opleverlijsten in je telefoon of tablet
De drie ontwikkelaars zijn Merijn Goris (31), Sjoerd de Jong (34) en Sander Soeteman (38). Zij bedachten een app om medewerkers van bouwbedrijven via hun telefoon op een plattegrond te laten zien wat nog gedaan moet worden.
Momenteel is de situatie zo, dat veel bedrijven informatie opslaan in programma’s als Excel of Word. Dat mailen ze dan aan elkaar door, en daar voegen ze dan nog wat foto’s bij. Vaak ontstaat zo een situatie waarin niemand meer het overzicht heeft.
Dat is een onvolkomen situatie, aldus de drie ontwikkelaars. Vandaar ook dat ze hun app ‘snag’ hebben gedoopt, want ‘snag’ betekent ‘onvolkomenheid’ in het Engels. De ‘snagtracker’ is dus een app om onvolkomenheden te traceren. Die kunnen gemakkelijk in de app worden ingevoerd: met je toestel maak je een foto en deze koppel je aan de locatie op de bouwtekening. Als nodig plaats je er nog een opmerking bij, of teken je met je vinger een detail op de foto. Zo ontstaat een duidelijk overzicht van onvolkomenheden die moeten worden aangepakt, ook wel opleverlijst genoemd. Deze lijst is gemakkelijk uit te voeren als word-bestand, maar blijft ook ‘in de cloud’ beschikbaar.
Naast het bijhouden van deze zogeheten ‘opleverlijsten’ kan de app ook gebruikt worden om planningen te maken en taken onderling te verdelen. Werkopdrachten worden automatisch per email verstuurd, inclusief foto en uitsnede uit de bouwtekening. Door duidelijk en modern te communiceren worden dure misverstanden voorkomen.
Ook in economisch opzicht hebben de drie ontwikkelaars goed over hun app nagedacht. Er is namelijk een verdienmodel waarbij bedrijven per maand betalen voor de software. Daarnaast kunnen bedrijven ook extra mogelijkheden in de app krijgen, speciaal voor het bedrijf. Daar betalen ze iets meer voor.
Het prototype is inmiddels gereed, en in oktober zal de app naar verwachting live gaan. Mogelijk dat de app behalve voor de bouw ook interessant kan zijn voor andere organisaties, zoals woningcorporaties, gemeenten of industrie.