Soly verovert Europa: “We willen uiteindelijk de oceaan over”
Nu zo’n 3 miljoen woningen zonnepanelen op het dak hebben liggen, komt het Groningse Soly met wat nieuws: de Soly Brain. Dit innovatieve apparaatje, bestemd voor bezitters van zonnepanelen, is hét antwoord op netcongestie en kan bovendien flinke besparingen opleveren. En zo veroveren de broers Patrick en Milan van der Meulen langzaamaan Europa en de rest van de wereld. Met zonnepanelen én nu dus ook de Soly Brain. “We willen uiteindelijk de oceaan over.”
Voor wie het verhaal van Soly – het vroegere Enie – nog niet kent, toch even een notendop. We schijven 2013 als de 21-jarige Patrick en Milan van 18 bij de notaris zitten om Enie.nl op te richten. Zo weinig startkapitaal als ze hadden (2.000 euro om precies te zijn, een ‘restantje’ studiefinanciering), ze groot waren hun ambities: ze wilden zonnepanelen voor iedereen betaalbaar maken. Geïnspireerd door de docu An inconvenient truth van Al Gore waren ze vastbesloten een bijdrage te leveren aan het klimaatprobleem.
Inmiddels zijn we dik tien jaar verder. 40.00 klanten telt het bedrijf inmiddels en wereldwijd 190 medewerkers. Het hoofdkantoor van Soly (55 medewerkers) zit nog altijd in Groningen, maar langzaamaan heeft Soly Europa en ook Zuid-Afrika veroverd. In negen Europese landen is Soly nu actief; binnenkort komen daar nog eens drie andere landen bij. En de kans lijkt groot dat daar op termijn ook Noord-Amerika aan kan worden toegevoegd.
The sky is the limit zou je zeggen, maar toch komen de broers ook hobbels op de weg tegen. Niet alleen is de markt voor zonnepanelen in Nederland zo ongeveer verzadigd, ook lopen zonnepanelenbezitters tegen nogal wat onzekerheden aan. De salderingsregeling wordt afgeschaft, ze krijgen te maken met de terugleverkosten aan energiebedrijven en dan is er ook nog het probleem van netcongestie: file op het net.
Energiemanagement, maar dan thuis
De broers vonden de oplossing in de innovatieve Soly Brain. De Soly Brain is een slim kastje, door Soly zelf ontwikkeld, dat gecombineerd met een dynamisch energiecontract voor een aanzienlijk lagere energierekening kan zorgen, zo vertelt Milan van der Meulen. Het principe is simpel; Soly Brain is een speciaal besturingssysteem dat ervoor zorgt dat je nog meer verdient aan je zonnepanelen, laadpaal of thuisbatterij. Hoe? Soly hanteert geen terugleverkosten en het kastje stopt de productie van elektriciteit door de zonnepanelen op het moment dat de prijs op de markt heel laag of negatief is. Dan wordt de stroom afgenomen van het net. Kortom: “Als consument heb je altijd de meest voordelige tarieven.”
Energiemanagement dus, maar dan thuis. De broers verwachten er veel van. Milan: “We zoeken de samenwerking met grote installatiebedrijven en groothandels. Zij kunnen de Soly Brain bij ons inkopen en vervolgens aanbieden aan hun klant.” De eerste handtekeningen met installatiebedrijven zijn inmiddels gezet. “We verdachten over een paar haar honderdduizenden van deze kastjes contracten te zullen verkopen.” Soly wordt daarmee steeds meer een energiebedrijf. Maar wel eentje met tegenovergestelde belangen. “Wij willen juist dat klanten zo min mogelijk geld uitgeven aan energie: door de Soly Brain en het daarbij af te sluiten dynamische energiecontract. Maar ook door het aanbieden van 200 energiebesparende maatregelen, gebaseerd op de data van de klant.”
Dik tien jaar na de oprichting van Soly staat de missie van de twee broers nog altijd overeind: een bijdrage leveren aan een betere wereld. Milan: “Als we het alleen voor het geld hadden gedaan hadden we dit niet volgehouden.” Hij geeft een snelle samenvatting van zijn agenda van komende week: hij heeft afspraken in Zwolle, Amsterdam, Zweden, en Londen. En dan komen daar de bezoeken aan de ‘nieuwe’ Europese landen, ook ergens komende periode, nog overheen.
De groei is een ‘mentale drug’, zoals Milan het omschrijft. Want: “Hoe meer we groeien, hoe groter onze bijdrage is aan de beperking CO2-uitstoot.” Ook nu al liegen de cijfers er niet om: de door Soly verkochte zonnepanelen realiseren een jaarlijkse besparing = van 87,3 miljoen kilo. Ter vergelijking: dat is net zo veel als de jaarlijkse uitstoot van een kleine 20.000 auto’s. “Onze missie is nog lang niet bereikt. We dromen van uitbreiding overzee, in Amerika. Daar is echt nog een enorme wereld te winnen.”
Dit artikel staat ook in de fysieke Groninger Ondernemers Courant.