Navigatie overslaan

Sports Field Lab Gro­nin­gen’ onder­zoekt pres­ta­ties van alle sportbeoefenaren

Werken, wonen of studeren in Groningen begint voor sportbeoefenaren of topsporters steeds aantrekkelijker te worden. Er zijn tal van sportvoorzieningen binnen bereik, maar er zijn ook steeds meer voorzieningen die hen kunnen helpen hun prestaties te verbeteren. Zo is afgelopen maand in Groningen het Sports Field Lab van de Hanzehogeschool geopend. In dit lab kunnen zowel topsporters als amateurs terecht voor testen en analyses om hun prestaties te verbeteren. Het is het eerste Sports Field Lab van Nederland dat niet specifiek gericht is op één sport en deel uitmaakt van een opleidingsinstituut.

In het Sports Field Lab kunnen onder andere basketballers, handballers, schaatsers en wielrenners terecht om hun bewegingen te laten analyseren om zo tot de beste prestaties te komen en de kans op blessures te verminderen. Het lab heeft een subsidie van 1,1 miljoen euro gekregen voor begeleiding van topsporters.

Onder andere de basketballers van de GasTerra Flames zullen in het lab oefenwedstrijden spelen, die met behulp van camera’s en geïntegreerde krachtplaten in de vloer, door wetenschappers geanalyseerd zullen worden. Deze krachtplaten kunnen onder andere berekenen of een sporter zich op de juiste manier van de grond afzet.

Tijdens de officiële opening kwam kogelstoter Rutger Smith naar Groningen voor een demonstratie. Met behulp van infraroodcamera’s en krachtplaten werd de techniek van de worpen van Rutger tot in detail geanalyseerd.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring