Navigatie overslaan

Stad en Omme­land in win­ter­se sferen

Of er een dik pak sneeuw zal komen deze feestdagen is natuurlijk nog even afwachten. Maar ook al zou de meteorologische winter het laten afweten, dan zal het in Groningen niet ontbreken aan die welbekende midwinterse sfeer. Er worden namelijk volop sfeerverhogende activiteiten georganiseerd, zowel in de Stad als in het Ommeland. Van winters straattheater en muzikale optochten tot gezellige kerstmarkten en zelfs een hardloopevenement voor kerstmannen en -vrouwen.

WinterWelVaart
Zeg je winter in Groningen, dan zeg je WinterWelVaart. Tijdens dit evenement, van 19 tot en met 21 december, liggen de kades van de Hoge en Lage der Aa bomvol met tientallen sfeervol verlichte historische schepen. Bezoekers mogen ook aan boord, waar de schippers graag vertellen over hun schip. Maar niet alleen op de schepen is veel te beleven; ook op de kades barst het van de winterse gezelligheid, met een sfeervolle kerstmarkt. Bovendien fungeert het Noordelijk Scheepvaartmuseum als hoofdkwartier voor WinterWelVaart, met allerlei gratis activiteiten, ook voor kinderen, en veel muziek.

Santa Run
Waar de kerstman het rennen normaal gesproken aan zijn rendieren overlaat, is dat op vrijdagavond 19 december eens niet het geval. Tientallen als kerstmannen en –vrouwen uitgedoste lopers rennen dan op hun hardst door het centrum van de stad. Het parcours bestaat uit twee rondes van in totaal 5 km met de start en finish op de Grote Markt.

Winterlichtfestival ‘OrbitFest’
Op 21 december, is het Ebbingekwartier in de stad het decor voor het futuristische winterlichtfestival ‘OrbitFest’. De organisatie belooft op deze kortste dag van het jaar een zintuigprikkelend programma te presenteren, waarin werkelijkheid en fantasie samenkomen. Vanaf 14:00 uur kunnen kinderen en volwassenen duurzame lichtworkshops volgen, genieten van de winterse catering of designlichtwerk of lichtcadeautjes kopen. Onderzoekende types, jong én oud, kunnen in het speciale winterlab proefjes doen en flitslezingen volgen over de toekomst van ruimtevaart, gezondheidszorg, energie en voeding. Na zonsondergang wordt het terrein omgetoverd tot een lumineus landschap met lichtinstallaties en sfeerobjecten. Om 20.00 uur is de zinderende multimediale slotshow.

WinterWende
Op zaterdag 20 en zondag 21 december wordt van 13.00 tot 17.00 uur de kerstsfeer op het Damsterplein, in de Steentilstraat, de Oosterstraat en de Poelestraat verhoogd met een theatrale kerstwandeling. Onder de titel WinterWende voeren ruim honderd studenten van de opleiding Kunst & Multimedia mozaïekvoorstellingen op waarin Dickensiaanse motieven vrolijk worden gecombineerd met hedendaagse persoonlijke verhalen, zang, dans en muziek. De kerstwandeling is een initiatief van ondernemers in de oostelijke binnenstad van Groningen.

Kerstmarkt Bourtange
De kerstmarkt in Bourtange is uniek. Het vindt alle decemberweekeinden voorafgaand aan Kerst plaats in het sfeervolle, oude centrum van het vestingstadje. Dat wordt elk jaar omgetoverd tot een bijzonder sfeervolle kerstmarkt. Een reusachtige dennenboom met honderden lichtjes tooit het historische marktplein en alle markante punten in de vesting worden tijdens de kerstmarkt met duizenden prachtige lichtjes versierd. Kortom: je proeft er de echte kerstsfeer op één van de best bezochte kerstmarkten van het Noorden.

Kerstfair en Kaarslichtavond Appingedam
Kerstmis in het monumentale centrum van Appingedam is een al sfeer. In de omgeving van Museum Stad Appingedam en het tegenoverliggende Oude Raadhuis wordt een kerstfair georganiseerd met kraampjes vol ambachtelijke, antieke en brocante gebruiks- en siervoorwerpen, sieraden, serviesgoed, bloemenkransen en streekproducten. Het museum zelf is ook helemaal in kerstsfeer aangekleed, met kaarsen en gezellige versieringen.

Zweedse Kerstmarkt
Op landgoed Fraeylemaborg wordt op 13 en 14 december een Zweedse kerstmarkt gehouden. Rond de historische borg kan het publiek kennismaken met de rijke Zweedse kerstradities. Zo wordt er onder andere een echte ‘loppis’ (Zweedse vlooienmarkt) georganiseerd. Daarnaast zijn er een zalmrokerij een vikingenkamp, allerlei kraampjes met Zweedse specialiteiten, een foto-expositie, lezingen, muziek en kinderactiviteiten.

Kerst op Verhildersum
Tijdens de donkerste dagen van het jaar is Landgoed Borg Verhildersum in Leens een schittering op het Groningse Hoogeland. Hapjes, drankjes, muziek, winterse verhalen exposities en bijzondere tuinversieringen door leerlingen van het AOC Terra maken van het landgoed een winterwonderland. Een kerstige streekmarkt op 20 december biedt de kans om voor het kerstdiner nog even snel de lekkerste streekproducten in huis te halen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring