Navigatie overslaan

Sta­di­on Eurob­org wordt groe­ner en groener

FC Groningen heeft samen met hoofdsponsor Essent nieuwe stappen gezet in het verduurzamen van stadion Euroborg. Zo zijn er onlangs twee openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s in de parkeergarage geplaatst. Iedereen met een elektrische auto kan er gratis zijn accu’s opladen: FC Groningen neemt namelijk de (groene) stroomkosten voor zijn rekening.

Robbert Klaver, commercieel directeur van FC Groningen, is enthousiast over de laadpunten: ‘Duurzame mobiliteit is een belangrijk speerpunt in de vergroening van Stadion Euroborg. In eerste instantie zijn we gestart met groengas. Hier rijden inmiddels 22 clubauto’s op, waarvan het grootste deel bestaat uit de busjes voor de jeugdopleiding. Op een gegeven moment hebben we onze richtlijn, dat al onze auto’s een A-label moeten hebben of moeten rijden op groengas, aangevuld met elektrisch. Dankzij de laadpalen van Essent kunnen we daadwerkelijk met elektrische auto’s gaan rijden.’

Bij de plaatsing van de twee laadpunten, die makkelijk uit te breiden zijn naar vier punten, is ook rekening gehouden met andere bezoekers van Stadion Euroborg. Klaver: ‘Iedereen die met een elektrische auto naar het stadion komt, kan gebruikmaken van de laadpunten. Ze hangen op logistiek goede plekken in de parkeergarage, direct bij de entree van het hoofdgebouw. De kosten voor de stroom, die door Essent is opgewekt met Nederlandse windmolens, neemt FC Groningen voor haar rekening. Het publiek dat hier met een elektrische auto komt, kan het vervoermiddel dus gratis laden.’

Naast de overstap op duurzaam elektrisch vervoer, nemen FC Groningen en Essent ook andere stappen om de voetbalclub duurzaam te maken. Zo gaat het licht en de veldverwarming bij de club op tijd uit. Ook zijn energiecontracten van FC Groningen omgezet naar groengas en Nederlandse windstroom.

FC Groningen heeft als doel om binnen afzienbare tijd volledig energieneutraal te zijn. ‘Daarom voeren we op dit moment samen met de Energy Valley Topclub een verlichtingsplan door. Het houdt in dat we de lampen in het stadion vervangen door LED-verlichting’, aldus Peter-Paul Schouwenberg, project manager bij Essent. ‘Verder werken we samen om het veld volledig met warmte- en koudeopslag te verwarmen en gaan we op korte termijn aan de slag met zonnepanelen, zodat FC Groningen zelf stroom kan opwekken. Kortom, allemaal stappen om te komen tot een echte Groene Kathedraal in het Noorden’, zo verwijst hij naar de bijnaam van het multifunctionele voetbalstadion.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring