Navigatie overslaan

Star­ten in Gro­nin­gen: neem lie­ver een bedrijf over!

Jongeren die een eigen bedrijf willen beginnen, kunnen in Groningen in plaats van zelf het wiel uit te vinden, ook een bestaand bedrijf overnemen. De overnemers blijken veel succesvoller te zijn dan mensen die vanaf het nulpunt met een eigen bedrijf beginnen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in samenwerking met de Kamer van Koophandel.

De resultaten van dat onderzoek zijn niet specifiek voor Groningen, maar hebben betrekking op heel Nederland. Maar in Groningen zijn veel relatief zeer hoog opgeleide jongeren. En voor hen is het overnemen van een bedrijf dan ook een interessante mogelijkheid, zo blijkt uit de studie. Het betreft een onderzoek naar overnemers, starters en opvolgers van dr. Lex van Teeffelen van de Hogeschool Utrecht, in samenwerking met Kamer van Koophandel Nederland.

Overnemers hebben ook een bewezen grotere overlevingskans op de markt dan starters. Na vijf jaar is 96 procent van de overnemers nog actief, tegenover 50 procent van de starters. Tweederde van de overnemers is zo succesvol dat ze omzetstijging realiseren, het klantenbestand vergroten en de winstgevendheid verbeteren. Vorig jaar registreerde de Kamer van Koophandel ruim 120.000 starters. Dat zijn allemaal potentiële overnemers.

Babyboomers

Het aantal bedrijven dat in de komende jaren voor overname ter beschikking komt zal door de vergrijzing alleen maar toenemen: 35 procent van de ondernemers in Nederland is namelijk ouder dan 50 jaar. ‘Het opvolgingsprobleem voor de Nederlandse babyboomers is een Europees probleem; er wordt gevreesd voor een golf aan bedrijven die te koop komen te staan en een groot tekort aan kopers, met een stil pensioendrama als gevolg’, stelt Van Teeffelen.

Onderzoek

Van Teeffelen deed literatuur onderzoek naar de verschillen en overeenkomsten tussen overnemers, starters en opvolgers (binnen familiebedrijven). Hij constateerde dat overnemers gemiddeld ouder zijn en meer managementervaring hebben dan starters en opvolgers. In sectoren met hoge startkosten en toetredingsdrempels (horeca, landbouw, groothandel) komen overnames meer voor.

Het onderzoek is te downloaden via http://bit.ly/hTdeaF

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring