Navigatie overslaan

Steeds meer Gro­nin­gers wek­ken zelf ener­gie op dank­zij Grun­ne­ger Power

De stad Groningen heeft een voor Nederland bijzondere energiecoöperatie die gericht is op de productie van groene energie voor en door inwoners uit de eigen stad. ‘Grunneger Power’, zo luidt de naam van deze coöperatie, die zich onderscheidt van groene energieleveranciers in Nederland door het feit dat er niet alleen groene energie wordt verkocht, maar ook door leden samen wordt geproduceerd.

‘Er zijn heel veel energieleveranciers in Nederland, waaronder ook hippe, groene varianten. Maar in vrijwel alle gevallen gaat het om bedrijven die energie verkópen aan de burgers. Die burgers blijven gewoon consument. Maar bij Grunneger Power is dat anders: wij willen dat onze leden niet alleen consument zijn, maar ook producent. Actíeve burgers, die zelf meedoen en zelf energie helpen opwekken. En dat gaat erg goed: er is steeds meer belangstelling van inwoners van Groningen om zich bij ons aan te sluiten’, zo vertelt Anne Huizinga, woordvoerder van Grunneger Power.

Grunneger Power heeft in de stad Groningen inmiddels 1300 leden, waarvan er duizend energieklant zijn, die zelf energie afnemen via het coöperatieve energiebedrijf ‘Noordelijk Lokaal Duurzaam’. De coöperatie is zeer ambitieus. ‘Momenteel is één procent van de Groningse energiegebruikers bij ons aangesloten. Wij streven er naar dat percentage in 2020 naar 15 procent gebracht te hebben’, vertelt Anne.

Grunneger Power is betrokken bij een breed scala aan projecten om duurzame energie op te wekken. Momenteel wordt er bijvoorbeeld een zonnepark aangelegd in Vierverlaten aan de Aduarderdiepsterweg in Hoogkerk, met bijna achtduizend panelen. De gemeente Groningen financiert dit project eerst, maar Grunneger Power gaat het herfinancieren, en daarmee komt dit park straks in handen van de burgers van Groningen zelf, zegt Anne. Op een schoolgebouw van het Alfacollege werden recent driehonderdvijftig panelen geplaatst voor buurtbewoners, maar dat aantal wil Grunneger Power nog vergroten.

Zonne-energie is slechts één van de zaken waar Grunneger Power zich mee bezig houdt. De coöperatie wil bijvoorbeeld ook meer laadpalen realiseren. ‘Een erg interessant project is ook een systeem van warmtepompen, waarbij de warmte uit de buitenlucht wordt gehaald. Dat leidt er toe dat je minder gas gaat verbruiken, maar wel meer stroom’, aldus Anne.

Er is voor Grunneger Power de komende jaren nog een wereld te winnen. Want uit onderzoek is gebleken dat de coöperatie bekend is bij veertig procent van de inwoners, een percentage dat aanzienlijk omhoog kan. Ook technologisch gezien zijn er steeds nieuwe kansen en uitdagingen.

‘Ook willen we inwoners van Groningen duidelijk maken dat het veel eenvoudiger is om over te stappen naar Grunneger Power dan vaak wordt gedacht. Daar ben je in een minuutje klaar mee, en qua maandlasten maakt het niet zoveel uit. Maar je bent wél je eigen energieproducent!’, aldus Anne Huizinga.

Kijk voor meer informatie op www.grunnegerpower.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring