Navigatie overslaan

Steeds meer toe­ris­ten laten zich ver­ras­sen door Groningen

Het gaat goed met de toeristische belangstelling voor Groningen. Steeds meer vakantiegangers en dagjesmensen weten Stad en Ommeland te vinden, zo blijkt uit tal van onderzoeken. En niet onbelangrijk: ze waarderen hun bezoek aan Groningen allemaal met een dikke voldoende.

In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal overnachtingen in de provincie Groningen met 6 procent naar 1.397.000. Opvallend is dat de provincie vooral bij onze oosterburen fors groeide in populariteit: Duitsers boekten in 2014 in totaal 14 procent meer overnachtingen in Groningen dan in 2013.

Wie enkel kijkt naar het aantal overnachtingen in de stad Groningen over de afgelopen tien jaar, ziet dat zich een razendsnelle groei heeft voorgedaan. Werd in 2005 nog 277.280 keer een overnachting geboekt bij een Gronings hotel; in 2014 gebeurde dat liefst 441.924 keer, een toename van liefst 59 procent!

Uit haast alle beschikbare cijfers blijkt de opwaartse beweging van Groningen op toeristisch gebied. Wat te denken van de ruim meer dan één miljoen unieke bezoekers (1.118.519) voor de website toerisme.groningen.nl in 2014. Dat is niet alleen fors meer dan in 2013 (827.066), het zelfs een ruime verdubbeling van het aantal unieke bezoekers in 2011 (509.250).

Al die interesse voor Groningen heeft ertoe geleid dat een groot aantal Groningers inmiddels zijn brood verdient in het toerisme. In 2014 was 1 op de 18 Groningers werkzaam in die sector. Dat betekent dat de toeristische sector, na de overheid, de op één na grootste werkgever in de regio is.

En blijkbaar doen al die Groningers hun werk goed, want bezoekers van de provincie waarderen hun verblijf gemiddeld met een dikke 8,1. Daarnaast staat de stad Groningen steevast hoog genoteerd in allerlei imagolijstjes. Zo wordt het gezien als de op twee na veiligste stad van Nederland, staat het op de vierde plaats wat betreft het horeca-aanbod en is het winkelaanbod goed voor een gedeelde vijfde plaats, samen met het veel grotere Rotterdam.

toerisme.groningen.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring