Navigatie overslaan

Steeds meer vaca­tu­res voor hoger opge­lei­den in Gro­nin­gen via Noorderlink

Het aantal vacatures voor hoger opgeleiden in de provincie Groningen dat wordt aangeboden via de organisatie Noorderlink, stijgt dit jaar sterk. De stijging is zelfs zo sterk dat het aantal aangeboden vacatures nagenoeg weer op het niveau van voor de Kredietcrisis uitkomt. De verwachting is dat dit geen eenmalige uitschieter is, maar dat het aanbod aan vacatures de komende jaren hoog zal blijven.

‘De afgelopen jaren hadden we jaarlijks zo’n 1100 tot 1200 vacatures. Dit jaar zullen dat er veel meer worden, want Hanzehogeschool Groningen en TKP alleen al hebben dit jaar samen 320 extra vacatures. Daardoor zullen we wel weer op het oude niveau van voor de Kredietcrisis komen’, vertelt Henk Eggens, directeur van Noorderlink.

Noorderlink is een organisatie waarin de grootste werkgevers van het Noorden met elkaar samenwerken: van Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen, tot GasTerra, en van rederij Wagenborgen tot Grontmij. De samenwerking zorgt er voor dat medewerkers van deze bedrijven op vacatures van de andere bedrijven worden geattendeerd, zodat ze makkelijker kunnen switchen van het ene noordelijke bedrijf naar het andere. Maar uiteraard kunnen ook mensen die nog niet bij een Noorderlink-bedrijf werken reageren op de vacatures.

Maar Noorderlink is nog aanzienlijk meer dan een soort vacaturesite: het is een veel bredere samenwerking op het gebied van Human resource Management (HrM) en Human resource development (Hrd).

Door kennis en best-practises uit te wisselen vergroten de organisaties in het netwerk ook de mobiliteit en carrièremogelijkheden van hun medewerkers. Verder profileert Noorderlink Noord-Nederland steviger als aantrekkelijke woon- en werkomgeving en zet het netwerk zich in om goed opgeleid personeel aan te trekken en te behouden.

Het concept van Noorderlink is een groot succes geworden. De website van Noorderlink, met alle vacatures, trekt maar liefst anderhalf miljoen bezoekers per jaar aan traffic. Daarvan bekijkt 96 % de vacatures. Dagelijks worden er mailings verstuurd: maar liefst 35.000 mailings per dag met de verse vacatures gaan er de deur uit.

‘De samenwerking van de grote Groningse bedrijven in Noorderlink loont dus zeer! De bedrijven zijn vaak complementair aan elkaar. Dat betekent dat medewerkers makkelijker van het ene naar het andere bedrijf in Groningen kunnen hoppen’, vertelt Henk Eggens. Overigens zorgt Noorderlink ook nog voor 270 werkervaringsprojecten per jaar.

Dankzij Noorderlink hoeven de aangesloten bedrijven aanzienlijk minder te adverteren. En voor mensen die een interessante baan in het Noorden zoeken is Noorderlink ook uiterst interessant. ‘Onze website heeft niet zozeer een zoekfunctie, als wel een vind-functie. Wil je een interessante baan hebben: kijk dan bij ons!’.

Aanbod blijft hoog

Dat het aantal aangeboden vacatures zo hoog blijft is dus geen toevalstreffer: Eggens verwacht dat het aanbod de komende jaren structureel hoog zal blijven. ‘Dat we nu weer op het oude niveau van voor de Kredietcrisis zitten heeft ook te maken met demografische ontwikkelingen: er is een hele grote vervangingsvraag want de baby-boom generatie zwaait langzaam maar zeker toch echt af!’.

Bovendien is er sprake van een kwalitatieve verschuiving en opwaardering van functies: vooral functies van hoger opgeleiden zullen worden vervangen. Helaas geldt dat dus minder voor functies op LBO en MBO-niveau. Dat betekent dat er voor die groep op de arbeidsmarkt steeds minder aanbod is. ‘Ik denk dat het goed is dat we in Groningen gaan kijken hoe we, bijvoorbeeld in de industrie of in de bouw, nieuwe functies voor die groep kunnen realiseren’, aldus Henk Eggens van Noorderlink

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring