Navigatie overslaan

Stoom uit afval voor bedrij­ven Delfzijl

De afvalverbrandingsinstallatie van E.ON Energy from Waste Delfzijl BV is in bedrijf. Onlangs kregen de eerste bedrijven in de havenstad, waaronder Akzo Nobel op het chemiepark, via het stoomnetwerk stoom geleverd. Vanuit de stoom kan elektriciteit worden geproduceerd.

Het stoomnetwerk is na een bouwperiode van een jaar nagenoeg klaar. De eerste bedrijven die gebruik kunnen maken van het netwerk zijn Rohm and Haas en Akzo Nobel. De bedoeling is dat ook de bedrijven PPG, Zeolyst, BioMCN en E.ON stoom geleverd krijgen.

E.ON produceert stoom uit afval en levert dit via een transportnetwerk aan bedrijven op het industrieterrein Oosterhorn en het chemiepark Delfzijl. Het netwerk is drie kilometer lang en heeft ruim tien miljoen euro gekost. De bedoeling is dat er ongeveer 120 ton stoom per uur geleverd kan worden. Hiermee haalt de afvalenergiecentrale een rendement van 70 procent en wordt 90.000 ton CO2 en 80 miljoen m3 aardgas per jaar bespaard.

Door de komst van de afvalverbrandingsinstallatie is de energievoorziening voor het industriegebied zeker gesteld. Bovendien is het een nieuwe economische impuls voor de omgeving. De installatie levert 50 directe en 100 indirecte arbeidsplaatsen op. Daarbij gaat het om banen op het gebied van transport, maar ook voor de voortdurende onderhouds- en reparatiewerkzaamheden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring