Navigatie overslaan

STOPAQ: inno­va­tor van wereld­for­maat uit Stadskanaal

Een zelfherstellende visco-elastische pasta die vrijwel elk lek gedicht krijgt: dat is waar het in Stadskanaal gevestigde STOPAQ BV momenteel de wereld mee verovert. Het bedrijf hield er naast een wereldwijd succesproduct ook een plek in de prestigieuze MKB Innovatie Top 100 aan over.

Het succesverhaal van STOPAQ begint in de jaren '70 met de oprichting van de Frans Nooren Waterproofing Contracting Company. Al snel kwam oprichter Frans Nooren op het idee om zijn eigen producten voor het dichten van lekken in waterleidingen te gaan ontwikkelen. Dat bleek geen slecht idee, want het resultaat hiervan was een destijds revolutionair afdichtingsmateriaal: FN2100, dat nog altijd wordt gebruikt.

Bij Frans Nooren zat men echter niet stil en in de jaren na de lancering van FN2100 werd hard doorgewerkt aan de verdere verbetering van de producten. Dat leidde uiteindelijk tot STOPAQ, een zelfherstellende visco-elastische coating voor zowel onder- als bovengrondse toepassingsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan pijpleidingen, tanks, afsluiters en muurdoorvoeren. Groot voordeel hierbij is dat STOPAQ ook nog eens anti-corrosief werkt en dus zorgt voor duurzamer buizen en leidingen. Zelfs al er geen lek is, kan STOPAQ dus van nut zijn.

STOPAQ wordt gemaakt op basis van polyisobutylene (PIB). Dit polymeer is ten opzichte van bekendere afdichtingsmiddelen als siliconenkit, polyurethaneschuim en butyl het meest waterdamp- en zuurstofdicht. Nadeel van het materiaal is echter dat het los kan raken bij belasting, wat ook wel koudvloei wordt genoemd. STOPAQ heeft hier echter iets op gevonden: in tegenstelling tot PIB is er bij het STOPAQ-materiaal geen sprake van hechting. De coating hardt niet uit en breekt daardoor niet. Het blijft minimaal zestig jaar lang vloeibaar en ‘stabiel’ tot een temperatuur van liefst 120 graden Celsius.

De toepassingen van het materiaal zijn dan ook eindeloos. Zowel onshore als offshore, boven- of ondergronds en in de landbouw of in de industrie: het komt overal van pas. Niet voor niets wordt STOPAQ tegenwoordig dan ook wereldwijd afgezet. Het bedrijf heeft inmiddels zelfs een vestiging in Saudi Arabië. En dit jaar dus ook een positie in de MKB Innovatie Top 100, waarin enkel plek is voor de meest innovatieve bedrijven van Nederland.

www.stopaq.com

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring