Navigatie overslaan

Straw Blocks Sys­tems bouwt met stro aan een duur­za­me toekomst

Minister van Buitenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft op 14 augustus een bijzonder nieuw paviljoen geopend in de BuildinG-proeftuin voor bouwinnovatie op de Groningse Zernike Campus. Het Stropaviljoen is opgebouwd uit een soort grote legoblokken van stro, een vinding van het bedrijf Straw Blocks System. Oprichters Pim Hondeveld en Peter Davids tekenden samen met studenten van de Academie voor Architectuur & Built Environment van de Hanzehogeschool voor het ontwerp van het innovatieve en duurzame gebouw.
Met speciale, zelf ontwikkelde machines maakt Straw Blocks Systems lego-achtige geprofileerde bouwblokken uit ruwe strobalen. Die blokken worden verwerkt in een licht houten frame tot prefab elementen voor gevel, vloer, dak en binnenwanden. De Straw Blocks hebben een hoge isolatiewaarde en omdat ze 'dampopen' zijn, zorgen ze voor een prettig binnenklimaat. Daarnaast zijn ze met behulp van de triltafel van BuildinG en in samenwerking met TNO getest op stevigheid en aardbevingsbestendigheid.

Met de bouw van het Stropaviljoen wordt een volgende stap in het ontwikkelproces gemarkeerd. Het volgende doel van Straw Blocks Systems is om het eenvoudige productieproces verder te optimaliseren door middel van automatisering en robotisering. Dan kan de kostprijs naar beneden, zodat de keuze tussen ecologische en meer belastende producten snel gemaakt is.

Stichting BuildinG

BuildinG is hét onafhankelijke kennis- en innovatieplatform voor toekomstbestendig bouwen in Noord-Nederland. Met een proeftuin en uitgbreid (kennis)netwerk helpt de stichting ondernemers, onderzoekers, studenten, bewoners en overheden bij innovaties voor een betere gebouwde omgeving en een vitale, veerkrachtige regionale bouweconomie. Speerpunten daarbij zijn klantgerichtheid, een circulair proces, duurzaamheid, levensloopgeschiktheid en aardbevingsbestendigheid.


Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring