Student wint Rabo Ondernemersprijs 2021: “weer lopen dankzij exoskelet”
De Groningse student Dennie Jager heeft met zijn startup ExoDevo, waarmee hij werk werk-exoskeletten wil ontwikkelen en vermarkten, de Rabo Ondernemersprijs gewonnen. Jager kreeg op 19e jarige leeftijd een ongeluk waardoor hij een dwarslaesie opliep. Dankzij een exoskelet kon hij weer lopen. Jager wil nu een prototype van een werk-exoskelet ontwikkelen, als ondersteuning voor mensen die zwaar lichamelijk werk doen. “Ik weet dat ik het doorzettingsvermogen heb om dit product in de maatschappij te krijgen.”
Aan de Rabo Ondernemersprijs is een geldprijs ter waarde van 10.000 euro verbonden. Dennie was een van de drie finalisten die zijn startup aan een jury moest pitchen. De jury bestond uit juryvoorzitter Carlo Ezinga, directeur Coöperatieve Rabobank, Lusanne Tehupuring van Founded in Groningen en Ivo van de Boer eigenaar van Excap.
Ondernemerschap vanuit het hart
De student Technische Bedrijfskunde kwam als overtuigende winnaar uit de bus. “Met zijn ondernemerschap vanuit het hart en zijn doorzettingsvermogen gaat Dennie deze groeiende markt veroveren”, zo zei de jury.
Dennie was 19 toen hij in een ernstig brommerongeluk kreeg. Hij liep een dwarslaesie op, en kwam als gevolg daarvan in een rolstoel terecht. Hij richtte een stichting op om een loopexoskelet te kunnen aanschaffen, waarmee hij uiteindelijk weer kon lopen. “Dat was echt het moment dat ik heb bewezen dat ik het kan. Dat ik weer kan lopen.”
Uit onderzoek van Dennie en Health Hub Roden kwam vervolgens naar voren dat er een groeiende markt is voor wek-exoskeletten, voor mensen die zware en repeterende werkzaamheden moeten doen. “De kansen die er liggen, wil ik benutten met mijn bedrijf ExoDevo.”
De student wil samen met een groot bedrijf een prototype werk-exoskelet ontwikkelen waarmee hij dan uiteindelijk de markt wil veroveren. “ExoDevo gaat een succes worden omdat ik weet hoe ik moet omgaan met teleurstellingen. Zelfs als het slecht gaat en moeilijk gaat worden, weet ik hoe ik met doorzettingsvermogen dit product in de maatschappij kan krijgen”, zo zegt de student overtuigd.
Tweede en derde prijs
De tweede prijs, ter waarde van 4.000 euro, ging naar Marlena Conen, student International Communication aan de Hanzehogeschool en de derde prijs, ter waarde van 3.000 euro naar RUG-student Eric Tchepanou.
Met de strijd om de Rabo Ondernemersprijs hebben de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen (RUG), BusinessMatch Groningen en de Rabobank de studenten de uitgedaagd om hun ondernemerskwaliteiten te ontwikkelen.
Foto: Mayke Pasman