Navigatie overslaan

Stu­den­ten en 5G inge­zet bij ont­wik­ke­ling slim’ vei­lig­heids­vest voor poli­tie: extra ogen in de rug’

Studenten van de Hanzehogeschool Groningen zijn betrokken bij de verdere ontwikkeling van een slim veiligheidsvest voor de politie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van real-time beslissingen met 5G, artificial intelligence en edge computing. Het vest begint te trillen wanneer de agent van achteren bedreigd wordt. Deze innovatie werd tijdens de 5G Student Battle beloond met de eerste prijs. Bij de verdere ontwikkeling zijn behalve de Hanzehogeschool Groningen ook TNO en de Politie-eenheid Noord-Nederland betrokken.

Extra paar ogen op de rug

Het slimme veiligheidsvest heeft als doel om de veiligheid van een agent op straat te verhogen door de agent een paar extra ‘ogen’ op de rug te geven. Het vest wordt voorzien van een camera, een 5G modem en een tril-actuator. Zodra door de artificial intelligence (AI) via de camera op de rug een potentiële dreiging wordt geregistreerd, bijvoorbeeld met een wapen, gaat het vest aan de achterzijde trillen, waardoor de agent wordt gealarmeerd.

Binnen het onderzoek wordt gekeken naar zowel de technische als de commerciële haalbaarheid. Ook wordt er een prototype getest, waarbij het slimme veiligheidsvest binnen 1 seconde na het constateren van een dreiging, een waarschuwing geeft aan de agent, zo meldt Digitalsocietyhub.nl.

5G communicatietechnologie

Voor de toepassing van het slimme veiligheidsvest wordt gebruik gemaakt van de nieuwste generatie mobiele 5G communicatietechnologie. 5G heeft als mogelijkheid om veel beelden met hoge kwaliteit te versturen (grote bandbreedte) met een lage vertraging (‘latency’). In verschillende situaties wordt onderzocht of de latency laag genoeg is zodat het trilsignaal binnen een seconde naar het vest gestuurd kan worden, en of het financieel ook haalbaar is.

De technische tests worden uitgevoerd in het fieldlab van 5Groningen, de proeftuin voor 5G. De kennis die wordt opgedaan in deze pilot wordt ook gebruikt voor andere toepassingen die voor het mkb in Noord-Nederland relevant zijn. Denk aan slimme drones of autonoom rijdende auto's.

Het project wordt in nauwe samenwerking met de proeftuin 5Groningen en de Digital Society Hub uitgevoerd.

Samenwerking Noord levert een bijdrage van € 5.000 om de technische en commerciële haalbaarheid te onderzoeken.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring