01/01/2009

Studenten ICT werken met bedrijfsleven aan duurzame energie

Studenten van het Instituut voor Informatie- en Communicatietechnologie van de Hanzehogeschool Groningen werken samen met bedrijven als Gasunie Engineering & Technology aan het project ‘Besparen met de zon’. Het uitgangspunt van dit project is dat het opwekken en het verbruik van de energie rechtstreeks bij de eindgebruiker plaatsvinden. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van zonne-energie. De opgewekte zonne-energie wordt opgeslagen in accu’s en kan daardoor bijvoorbeeld ook gebruikt worden om je Honda Prius of je elektrische brommer hiermee op te laden. Je kunt er ook voor kiezen om je energie te verkopen aan een buurman of aan je energieleverancier.

Een onderdeel van dit project is dat de zonnepanelen worden gekoppeld aan een zogenaamde smart agent, een apparaatje dat bijhoudt wat het energiegebruik (per apparaat) is en wat de hoeveelheid opgewekte energie inclusief bestemming (buurman of energieleverancier) is. Hierdoor weet de consument precies wat hij verbruikt en wat hij nog moet betalen.

De studenten van het Instituut voor ICT zijn in september begonnen met dit project - onderdeel van meerdere projecten op het gebied van duurzame energie - en ronden eind januari af door middel van een presentatie van hun onderzoeksresultaten.

01/12/2008
Gronings bedrijf vindt unieke Bluetooth-toepassing uit
01/12/2008
Gemeente Groningen looft prijs uit voor duurzaamste ondernemer