Navigatie overslaan

Stu­den­ten krij­gen toe­gang tot groot­ste bio­da­ta­bank van Nederland

Een deel van de unieke data van LifeLines, het grootste gezondheidsonderzoek van Nederland, komt beschikbaar voor studenten. Zij kunnen de gegevens gebruiken voor het oplossen van noordelijke, maatschappelijke vraagstukken op het gebied van gezondheid en meer gezonde jaren.

De gegevens kunnen worden gebruikt door studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, UMCG, NHL Stenden en Hanzehogeschool Groningen die het onderwijsprogramma ‘Regional Year Challenge’ van de Aletta Jacobs School of Public Health (AJSPH) volgen. De Regional Year Challenge heeft als doel om vraagstukken uit de praktijk te koppelen aan big data én de creativiteit van studenten. Het overkoepelende thema is: het versterken van het gezondheidsvermogen van mensen in Noord-Nederland zodat zij een optimale gezondheid kunnen realiseren.

Meer gezonde jaren

Daarbij hebben zij toegang tot een grote, speciaal voor hen ontwikkelde dataset, afkomstig van Lifelines: een unieke databank met gegevens over de volksgezondheid van mensen in Noord-Nederland. Binnen Lifelines delen sinds 2006 167.000 mensen vrijwillig gezondheidsdata.

Aafje Dotinga, manager Wetenschap en onderzoek bij Lifelines: “Door studenten maatschappelijke vraagstukken voor te leggen en hen daarbij Lifelines-data te laten gebruiken, hopen we praktische oplossingen te vinden voor meer gezonde jaren én studenten te inspireren voor de wetenschap.”

Optimale gezondheid

Meerdere gemeenten en zorginstellingen uit de drie noordelijke provincies hebben een actueel vraagstuk ingebracht waarmee de studenten dan aan de slag kunnen. Zo wil het Wilhelmina Ziekenhuis Assen weten hoe zij ervoor kunnen zorgen dat patiënten na hun ontslag uit het ziekenhuis de aanbevolen leefstijlprogramma’s beter volgen. Gemeente De Fryske Marren vraagt hoe zij lokale belanghebbenden kunnen betrekken bij het verkleinen van gezondheidsverschillen in hun gemeente.

Alle vraagstukken uit de praktijk hangen samen met het overkoepelende thema van de jaaruitdaging: het versterken van het gezondheidsvermogen van mensen in Noord-Nederland zodat zij een optimale gezondheid kunnen realiseren.

Via netwerkevenementen zullen de studenten en opdrachtgevers gedurende het jaar inzichten en resultaten met elkaar delen. Resultaten kunnen bestaan ​​uit visualisaties van data, beleidsadviezen en praktische innovatieve oplossingen.

Regional Year Challenge AJSPH

De Regional Year Challenge wordt gecoördineerd door de Aletta Jacobs School of Public Health, het Patient Centered Innovation (PACE) van het UMCG en Lifelines.

Opdrachtgevers van de Regional Year Challenge zijn UMCG, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Zorg Innovatie Forum, Gemeente Groningen, Gemeente Heerenveen, Gemeente Fryske Marren en Drenthe Gezond.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring