Studentenbedrijf Envitron maakt energieverbruik op innovatieve wijze inzichtelijk
Het idee voor Envitron is ontstaan omdat de destijds nog studerende oprichters wilden weten hoeveel zon of wind er precies nodig is voor bijvoorbeeld het zetten van een kop koffie en of er overdag genoeg duurzame energie geproduceerd wordt om 's avonds te koken. Door dit soort vraagstukken te meten, wilden de jonge ondernemers laten zien hoeveel er mogelijk is met je eigen duurzame energie.
Marro Mijnans is één van de oprichters en fungeert tegenwoordig als CEO van Envitron. Hij volgde de European Master in Sustainable Energy System Management aan de Hanzehogeschool en weet dus waarover hij praat. ‘De volgende stap in de energietransitie ligt niet alleen aan de techniek en de financiën, maar ook aan de mensen zelf’, zo zegt hij. ‘In een duurzaam energiesysteem denk je na over de manier waarop we omgaan met de energie die we kunnen krijgen.’
Mensen kunnen nu al genoeg duurzame energie produceren om voor zichzelf voldoende energie te produceren. Zo laat Niels Tammeling, afgestudeerd Werktuigbouwkunde en Chief Innovation Officer (CIO) bij Envitron, zien dat je met een duurzame zeilboot vijf jaar lang de wereld rond kunt varen met alleen de zon, wind en water energie. ‘Dat is een voorbeeld voor toepassingen op het vasteland, want daar kan dat ook’, zo vult Chief Technology Officer (CTO) Thijs de Jonge aan.
Het Envitron-systeem bestaat uit meerdere componenten. De basis is de EnviSense, een apparaatje dat je simpel op de stroomkabels klikt die je wilt meten. De metingen van de EnviSense worden uitgelezen door de EnviBase, dat als het ware het hart van het systeem vormt. De EnviBase vertaalt de data naar real-time overzichten. Daardoor wordt het niet alleen mogelijk om de energieverspilling op te sporen, maar kun je je stroomverbruik ook gemakkelijk vergelijken met de energie die je zelf produceert, bijvoorbeeld via de zonnepanelen op je dak.
Al deze gegevens worden inzichtelijk gemaakt via de Envitron-app. Op de hoofdpagina vind je een overzicht van je real-time verbruik, opbrengst en accuduur. Naast deze real-time metingen geeft de app ook een historisch overzicht van je energie systeem per dag, per week, per maand of zelfs per jaar. Zo weet je als gebruiker precies waarom je juist wel of geen extra zonnepaneel nodig hebt, wat de terugverdientijd van bijvoorbeeld een zuinige koelkast is en of het zin heeft om een systeem voor energieopslag aan te schaffen.