Navigatie overslaan

Stu­dio 212 Fah­ren­heit gooit wereld­wijd hoge ogen met BLOC­BIR­DS, Ben­ched en Per­so­nal Square

De BLOCBIRDS, het ‘1,5 meter-bankje’ Benched, Personal Square, Shadowlights. Het zijn stuk voor stuk creaties, initiatieven en veelal prijswinnende ontwerpen van de Groningse art - en designstudio Studio 212 Fahrenheit, die niet alleen in Groningen, maar ook nationaal en internationaal hoge ogen gooien.

Wie Studio 212 Fahrenheit zegt, denkt al gauw aan de BLOCBIRDS, met recht een van de grootste successen uit de koker van de Groningse ontwerpers. Voor BLOCBIRDS zijn de kleuren en composities van Europese vogels teruggebracht naar composities in vierkante vlakken. De hoeveelheid, variatie en positie van de kleuren geven iedere vogel een unieke uitstraling. In anderhalf jaar tijd zijn 25 vogels op bijna wiskundige manier bestudeerd en gevat in kleurvlakken van 25 cm bij 25 cm.

Prijswinnend ontwerp

Tussen die 25 vogels zijn onder andere de roodborst, putter, ijsvogel, gaai en de pestvogel te vinden. Zelfs de kauw, waarvan je zou denken dat die volledig zwart is, is omgetoverd tot kunstwerk. De BLOCBIRDS zijn heel populair. “Nog steeds krijgen we dagelijks bestellingen binnen”, zegt Paul Mulder over de BLOCBIRDS, die voor 25 euro te bestellen zijn. Daarbij gaat het niet alleen om bestellingen vanuit Nederland, in tegendeel: de artprints gaan de hele wereld over. “Van Gibraltar, tot Zwitserland, Italië en Spanje. Ik denk dat we vanuit alle Europese landen inmiddels wel een bestelling binnen hebben gekregen.” De BLOCBIRDS leverden de Groningse studio overigens meerdere prijzen op, waaronder de vermaarde Red Dot Award. De BLOCBIRDS gingen naar huis met de ‘Grand Prix’.

Benched


Een meer recent, en ook actueler initiatief is Benched. Deze bank, die een plekje heeft bij de NDSM-werf in Amsterdam, is 2,5 meter breed, met een middenstuk – precies 1,5 meter – gemaakt van gepolijst roestvrij staal. Het tussenliggende deel is door het spiegeleffect ‘onzichtbaar’. Alleen de linker- en rechterzijde van de bank zijn duidelijk zichtbaar als zitvlak. “De reflectie creëert een fysieke afstand, maar maakt tegelijkertijd de afstand onzichtbaar”, zo legt Mulder uit.

Personal Square

Nog zo’n actueel kunstwerk: Personal Square. “In opdracht van het CBK Groningen hebben we in het Noorderplantsoen in de stad een groot, geel vierkant op de grond gemarkeerd. Het laat zien hoeveel ruimte elke inwoner in Nederland zou hebben, als je de oppervlakte van het land evenredig over alle inwoners zou verdelen”, zegt Mulder. Kortom: “Als anderhalve meter de minimale afstand is, wat zou dan de maximale afstand kunnen zijn?”

Ook op dit moment zitten de mannen van Studio 212 Fahrenheit niet stil. Zo zijn ze druk met onder andere het inrichten van een Rolling Stones-expositie in de Der Aa-kerk, in opdracht van Stichting Oude Groninger Kerken en Noorderlicht.

Nieuwe initiatieven

“We hebben nog genoeg te doen, maar eerlijk is eerlijk: ook wij merken de coronacrisis”, zegt Mulder. “We zouden dit jaar in Milaan staan tijdens Salon del Mobile, de kans om internationaal in the picture te komen. En ook hadden we in opdracht van de Stichting Groninger Kerken in de kerktoren van Garmerwolde de tentoonstelling ‘Feest! In Oost en West’ gemaakt, waarin acht feesten uit de christelijke en islamitische traditie tot leven kwamen. Maar de expositie was nog maar een weekje geopend, toen de coronacrisis uitbrak”, blikt de ontwerper terug. Het wegvallen of stilvallen van bepaalde opdrachten, bijvoorbeeld voor festivals, leidde volgens Mulder wél tot nieuwe initiatieven en ideeën. “We zijn niet stil gaan zitten, in tegendeel. Juist de crisis heeft onder andere tot projecten als Benched en Personal Square geleid.”

Groningen als dorp

Mulder en compagnon Albert Buring werken vanuit een studio aan de Noorderhaven, grenzend aan de binnenstad van Groningen. ”Ja, we hebben weleens overwogen om Groningen te verruilen voor een stad als Amsterdam, maar Groningen wint dan toch. De lijntjes zijn hier kort, je kunt snel wat gedaan krijgen en er is een grote creatieve sector met zzp’ers die we met regelmaat voor onze projecten inschakelen. Ik zeg weleens: Groningen is gewoon een uit de kluiten gewassen dorp, want dat is het!”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring