Navigatie overslaan

Sub­si­die voor inno­va­tief Gro­nings smart grid-pro­ject Power­Mat­ching City

Minister Verhagen heeft besloten subsidie beschikbaar te stellen voor de vervolgfase van een bijzonder energieproject in de Groningse wijk Hoogkerk. Het gaat om een proef met een slim energienet, oftewel ‘smart grid’, waarbij consumenten niet alleen elektriciteit kunnen afnemen, maar ook aan het net kunnen leveren, wanneer ze wat over hebben.

Het gaat om het project PowerMatching City dat in 2010 voor de eerste keer als een wereldprimeur als slim energienet of ‘smart grid’ werd geïmplementeerd. De gunstige resultaten hebben ertoe geleid dat het project een vervolg krijgt en wordt uitgebreid.

De proef met 25 woningen heeft eerder dit jaar aangetoond dat het mogelijk is om met bestaande technologieën een smart grid of slim energienet te creëren met bijbehorend marktmodel. Met het systeem kunnen consumenten vrij elektriciteit uitwisselen en blijft het comfortniveau op hetzelfde peil. De eerste fase van het project is succesvol afgerond en vervult een internationale voorbeeldfunctie als eerste geïntegreerde smart grid demonstratie.

PowerMatching City 2 beslaat een periode van drie jaar en zal geavanceerde slimme energiediensten demonstreren op basis van innovatieve energietechnologieën. Het doel is om de waarde die intelligente energiesystemen creëren proefondervindelijk vast te stellen en de eisen en wensen die de eindgebruiker aan dergelijke services en systemen stelt, inzichtelijk te maken.

De vervolgfase van het project wordt uitgevoerd door Enexis, Essent, Gasunie, Humiq en TNO onder leiding van energiekennisbedrijf KEMA. Ook de Technische Universiteit Eindhoven, de Technische Universiteit Delft en de Hanzehogeschool Groningen zullen bij het vervolgproject betrokken worden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring