Navigatie overslaan

Syntho en Researcha­ble gaan samen aan de slag met privacydilemma

Het Groningse Researchable gaat samenwerken met softwarebedrijf Syntho. Met de samenwerking willen ze aan de slag met het privacydilemma, zodat eindgebruikers veilig gebruik kunnen gaan maken van de software van Syntho.

Syntho is een expert in synthetische data en heeft een model ontwikkeld die het mogelijk maakt om privacygevoelige data synthetisch te maken zónder dat het de originele waarde van de data aantast. Het Groningse Researchable heeft veel ervaring met het bedenken en implementeren van complexe softwaresystemen die nodig zijn om het model van Syntho schaalbaar, duurzaam én veilig te laten werken. “Door gebruik te maken van elkaars expertise worden de krachten gebundeld en kunnen eindgebruikers de oplossing van Syntho veilig in gebruik gaan nemen”, licht Ando Emerencia toe, CTO bij Researchable.

De samenwerking tussen beide bedrijven focust zich concreet op de doorontwikkeling van de modellen van Syntho en de ontwikkeling van de achterliggende software en systemen.

Synthetische data

De privacywetgeving zorgt ervoor dat datagedreven innovaties niet altijd mogelijk zijn binnen organisaties. De software van Syntho maakt het mogelijk om data volledig anoniem te maken door het te synthetiseren door middel van kunstmatige intelligentie. “Het potentieel van synthetische data is enorm, omdat deze nieuwe technologie het mogelijk maakt data vrij te delen binnen en buiten de organisatie zonder dat er inbreuk gedaan wordt op de privacy van individuen”, zegt Simon Brouwer, CTO bij Syntho. “Naast het data delen zijn er ook nog tal van andere interessante mogelijkheden. Onze technologie wordt bijvoorbeeld vaak ingezet om test- en ontwikkelomgevingen in te richten, zodat softwareontwikkelaars of bijvoorbeeld data-scientists echt volgens het ‘privacy-by-design’ principe werken.”

Over Researchable

Researchable is een software- en databedrijf dat organisaties helpt met het ontwikkelen van softwareapplicaties met analytische componenten zoals voorspellingen, machine learning, real-time intelligence en statistische analyses. Het bedrijf is opgericht in 2018 door voormalige computerwetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen om andere wetenschappers te helpen met het automatiseren van hun dataverzameling en analyse. Vandaag de dag is Researchable een technische partner voor organisaties die de ambitie hebben om te innoveren door middel van data en data-intensieve softwareapplicaties. Ze werken samen met organisaties als Vitens, UMCG, Universiteit Leiden, het Ministerie van Defensie en de Universiteit Twente.

Over Syntho

Syntho stelt organisaties in staat om innovaties te stimuleren op een privacybeschermende manier door AI-software te leveren voor synthetische data. In tegenstelling tot het gebruik van gevoelige originele data, gebruiken klanten de AI-software om hoogwaardige synthetische data te creëren. De software van Syntho geeft organisaties een sterk en breed toepasbaar platform om innovaties te realiseren met meer data, snellere datatoegang en zonder privacyrisico’s. Syntho is winnaar van de ‘2020 Philips Innovation Award’ en ze ontvingen in 2021 een eerste investeringsronde geleid door TIIN Capital uit het Dutch Security TechFund.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring