Navigatie overslaan

Team 4 Archi­tec­ten: archi­tec­ten­bu­reau in ontwikkeling

‘Soms maken we knettermoderne ontwerpen, soms meer traditionele. Maar we bouwen nooit monumenten voor onszelf!’, benadrukt Tjalling thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg, algemeen directeur van Team 4 ARCHITECTEN. Het Groningse bureau wist de crisis op een bijzondere manier te overleven: ze waagde zich aan het ontwikkelen van risicodragend vastgoed. Met succes, want het bureau trotseerde het zware weer met glans en staat nu als een huis!

Hete Kolen, het markante gebouw waarin Team 4 is gehuisvest, is door het architectenbureau zelf ontwikkeld. Thoe Schwartzenberg: ‘Na aankoop van de grond tegenover de Euroborg zijn we met onze plannen op zoek gegaan naar een partner.’ Die vond het bureau in woningcorporatie Lefier. Zodoende herbergt Hete Kolen naast kantoren ook wooneenheden. ‘Het is een combinatie van tekenen en rekenen. Dan ontstaat overtuigingskracht en vind je partners’, weet de algemeen directeur. Hij wijst op het terrein achter Hete Kolen dat momenteel bouwrijp wordt gemaakt. ‘We hebben hier 6.500 vierkante meter grond gekocht. We gaan er binnenkort 139 huurwoningen bouwen en 2.000 vierkante meter kantoorruimte. Puur eigen initiatief.’

Soldeerwerk
Innovatie is ook een belangrijke pijler van het succes van Team 4. ‘We hebben zwaar geïnvesteerd in 3D technologie. Zo kunnen we onze opdrachtgevers al van schets af aan meenemen in het verhaal. En je krijgt heel snel inzichtelijk wat de consequenties van ontwerpwijzigingen zijn.’ Thoe Schwartzenberg toont een filmpje van de buitenzijde van Hete Kolen. Het start als animatie en gaat vervolgens naadloos over in echte, haarscherpe beelden. ‘Om dat te kunnen, hebben we zelf een drone ontwikkeld die met flink wat soldeerwerk is uitgerust met een heuse spiegelreflexcamera’, zegt de directeur trots.

Kroonjuwelen
Thoe Schwartzenberg is niet de enige directeur binnen Team 4; het bureau telt er nog vier. Veertig jaar geleden bundelden vier zelfstandige Groninger architectenbureaus hun krachten omdat het bestuur van het toenmalig Academisch Ziekenhuis Groningen op zoek was naar een architectenbureau voor de nieuwbouw van het ziekenhuis. ‘Inmiddels heet het UMCG, maar we werken nog steeds voor het ziekenhuis’, zegt de algemeen directeur met een glimlach.

Momenteel werken er 30 mensen bij Team 4, waaronder veel jonge architecten. Daarmee is het één van de grootste architectenbureaus in het Noorden. Die regio vormt ook het belangrijkste werkgebied. De lijst met toonaangevende projecten van Groninger architecten is er eindeloos. Benieuwd? Neem dan een kijkje op www.team4.nl/projecten.

Team 4 Archtitecten schopte het tot finalist bij de Groninger Ondernemingsprijs 2017 . Bekijk hieronder de finalistenfilm die in het kader van die verkiezing over het bedrijf werd gemaakt.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring