Navigatie overslaan

Test met klei­ne­re wind­mo­len met dub­bel vermogen

Een kleine, lichte windmolen met dubbel rendement. Dat is een molen van het bedrijf Mega Windforce BV uit Winschoten dat in ontwikkeling is. Mega Windforce BV heeft van de provincie Groningen 126.000 euro gekregen voor het bouwen en testen van een prototype van die nieuwe windmolen.

De windmolens die op dit moment worden gebouwd zijn relatief zwaar, duur en vragen veel onderhoud. Deze windmolens kunnen niet goed concurreren met andere vormen van energie, en blijven daarom nog afhankelijk van energiesubsidies. Mega Windforce heeft op de tekentafel een volledig nieuw type windmolen ontworpen en hier patent op aangevraagd.

De molen van Mega Windforce BV is veel lichter dan de reguliere windmolens, maar kan ondertussen wel het dubbele aan vermogen leveren. De windmolen bestaat alleen nog op papier; met het geld van de provincie Groningen wordt een eerste prototype gebouwd en getest.

Prototype

Het eerste prototype wordt gebouwd in Groningen. Het testmodel moet laten zien dat het ontwerp van de tekentafel ook in de praktijk werkt en het verwachte rendement oplevert.

Als de nieuwe windmolen van Mega Windforce werkt, levert dit veel voordelen op. De windturbines zijn lichter, slijten minder snel, geven geen geluidsoverlast en leveren jaarlijks meer energie op dan de huidige windmolens. Dit zorgt ervoor dat subsidies voor windenergie niet meer nodig zijn en de windturbines veel lager kunnen blijven. Als de proef met de windmolen slaagt, levert dit naar verwachting ook nog eens tien banen op.

https://www.megawindforce.com/

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring