Navigatie overslaan

The Other Side: Neder­land­se foto­gra­fen aan weers­zij­den van het IJze­ren Gordijn

Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur, dramatisch symbool van het IJzeren Gordijn, dat Europa ruim veertig jaar in twee blokken verdeelde. Nu, 25 jaar later, blikken twaalf Nederlandse fotografen in de Groningse Noorderlicht Fotogalerie terug op het werk dat zij tussen 1979 en de omwentelingen rond 1989 in Midden- en Oost-Europa maakten.

In zijn beroemde ‘Fulton Speech’ introduceerde Winston Churchill in 1946 de term ‘IJzeren Gordijn’, een denkbeeldige scheidslijn tussen het communistische Oostblok en het kapitalistische Westen: ‘From Stettin in the Baltic to Trieste in the Adriatic an iron curtain has descended across the continent.’ Na de val van de Berlijnse Muur kwam er in een kort tijdsbestek een einde aan het communistische systeem in Europa en vervaagden langzaam de verschillen tussen beide werelden.

In The Other Side zijn twaalf vooraanstaande Nederlandse fotografen bijeengebracht die allen in de periode voor en rondom de verschillende revoluties reportages hebben gemaakt in voormalige Oostbloklanden. Ze waren getuige van historische momenten, zoals de Val van de Berlijnse Muur, de opkomst van de Poolse vakbeweging Solidariteit en de Roemeense Revolutie, maar legden ook het gewone dagelijkse leven vast. Het geheel toont een verrassend en veelzijdig beeld van het Oostblok.

Het analoge werk, in zwart-wit en kleur, draagt de signatuur van de fotograaf zoals hij of zij destijds fotografeerde. Daarmee koppelt de tentoonstelling het historische belang aan een breed overzicht van de Nederlandse fotojournalistiek in de jaren tachtig en begin jaren negentig. Alle fotografen zijn nog alive and kicking en vormen samen de kurk waarop een nieuwe generatie documentaire en journalistieke fotografen drijft.

www.noorderlicht.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring