Navigatie overslaan

The Sochi Pro­ject in foto­ga­le­rie Noorderlicht

In fotogalerie Noorderlicht is nog tot en met 22 juni een expositie te zien van fotograaf Rob Hornstra en schrijver/filmmaker Arnold van Bruggen: The Sochi Project. De expositie toont het resultaat van vijf jaar diepgravend ‘slow-journalism’ onderzoek in het omstreden conflictgebied rond Sotsji: de Kaukasus.

Rob Hornstra en Arnold van Bruggen begonnen in 2009 aan een monsterproject. De uitverkiezing van het subtropische Sotsji tot het curieuze decor van de Olympische Winterspelen 2014 deden hen besluiten naar de Zuid-Russische stad af te reizen voor een fotodocumentaire.

De hele regio werd in aanloop naar de Spelen omgetoverd tot een wintersportparadijs. De vraag was of de journalisten, die er tijdens de Spelen massaal zouden neerstrijken, ook toegang krijgen tot de ruimere regio rond Sotsji. Hornstra en van Bruggen wilden dat voor zijn.

Na vele gesloten grensovergangen, overijverige ordehandhavers, enkele Russische cellen en uiteindelijk een officiële weigering om Rusland nog in te mogen is The Sochi Project nu, na de sluiting van de Olympische Winterspelen, ten einde. Thema’s als corruptie, geweld, terrorisme en toerisme lopen als een rode draad door de verschillende geografische hoofdstukken in het project en de tentoonstelling: Sotsji, Abchazië en de Noord-Kaukasus.

De expositie laat een contrastrijke regio zien die zich kenmerkt door armoede, separatisme, terrorisme, goedkoop strandtoerisme en de duurste Olympische Spelen ooit.

www.noorderlicht.com

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring