Navigatie overslaan

Thuis naar School’: een razend snel onli­ne ant­woord op geslo­ten scholen

Nu miljoenen Nederlandse kinderen noodgedwongen thuis zitten, is onderwijs op afstand dé oplossing. De Groningse ondernemer Willem Wiersma bedacht samen met drie andere ondernemers ‘Thuis naar School’, een onlinebasisschool, met echte leraren, acteurs die klasgenoten spelen, én interactieve gymlessen. Woensdag was de ‘eerste schooldag’, die meteen vlekkeloos verliep. “Mijn telefoon ontplofte zowat, zoveel positieve reacties.”

Dankzij Thuis naar School kunnen basisschoolleerlingen toch nog elke dag naar school. Virtueel dan, want met een eigen inlogcode kunnen ze inloggen in hun eigen groep. In een studio zijn zes klassen nagebootst: groep drie tot en met groep acht. Elke groep heeft een eigen vaste leerkracht en twee acteurs als leerlingen, die vragen stellen die via de chat binnenkomen, en zoals dat ook gaat in een echte klas, af en toe een grapje uithalen.

De online school begint om 8.45 uur met een kwartiertje voorlezen. Daarna staan er onder andere rekenen, spelling, wereldoriëntatie en geschiedenis op het programma. Ook aan de noodzakelijke beweging is gedacht: virtueel gymmen hoort er ook bij. En Sesamstraat-acteur Arjan Smit, presenteert elke dag het Goedcoronanieuwsjournaal. “Daarmee willen we voor een beetje luchtigheid zorgen”, zegt Wiersma, zelf vader van een kind van 2,5.

Live Streaming

Het idee voor Thuis naar School ontstond afgelopen vrijdag, maar kwam in een stroomversnelling toen zondag het nieuws kwam dat de scholen tot sowieso 6 april gesloten zijn. “We hebben afgelopen nachten amper geslapen. We hebben alles op alles gezet om vanochtend (woensdag, red.) live te gaan.” Het Groningse bedrijf Jet Stream, van ondernemer Stef van der Ziel, verzorgt de live streaming.

Meteen de eerste schooldag verliep vlekkeloos. “Toen ik na afloop Whatsapp opende werd ik bijna emotioneel, zo veel reacties. Foto’s van gymmende kinderen, kinderen geconcentreerd achter de laptop, zo tof om te zien.”

Eigenlijk snijdt met Thuis naar School het mes aan twee kanten: de leerlingen kunnen online naar school, en daarmee zijn de ouders ontlast. “Veel ouders werken in deze periode noodgedwongen thuis, en met een of meerdere kinderen om je heen is dat niet altijd een pretje. Voor veel van hen komt het als geroepen dat hun kroost nu op een verantwoorde en educatieve manier geëntertaind wordt.”

Grootste basisschool van Nederland

De lessen zijn niet gratis. Ouders kunnen voor 3 euro per dag een inlogcode kopen en ouders die voor hulp bij de Voedselbank moeten aankloppen, kunnen een gratis code krijgen.

Uiteindelijk moet ‘Thuis naar School’ de grootste basisschool van Nederland worden, grapt Wiersma. De school is wat dat betreft al goed op weg: de grootste groep telde woensdagochtend bijna 460 meekijkende leerlingen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring