Navigatie overslaan

Ton sub­si­die voor groe­ne­re pootaardappelteelt

Stichting The Potato Valley krijgt 100.000 euro subsidie van de provincie Groningen voor onder andere onderzoek naar een groenere pootaardappelteelt. De pootaardappelteelt is in Groningen een belangrijke economische sector.

In de Stichting The Potato Valley wordt door ondernemers, onderwijs, onderzoekers en de overheid samengewerkt aan de toekomst van de pootaardappelteelt in Noord-Groningen en in Friesland.

Met het geld dat de stichting krijgt kan onder meer onderzoek worden gedaan. Zo werkt The Potato Valley komende jaren aan kennis over de pootaardappel die minder bestrijdingsmiddelen nodig heeft om op een gezonde manier te groeien. Daarom wordt er onder meer onderzoek gedaan naar groene alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen en naar een biodiversiteit die functioneel is voor de pootaardappelteelt. Dat sluit goed aan op een versterkte inzet op een meer natuurinclusieve teelt. Ook is er de komende jaren aandacht voor de verzilting van de grond en de krapte op de arbeidsmarkt.

Wereldwijde toppositie

In Groningen en Friesland is de pootaardappelteelt een belangrijke economische sector. De sector biedt direct en indirect werk aan 5.500 mensen en levert 8 procent van het pootgoed dat in de hele wereld verhandeld wordt. Daarmee heeft de Nederlandse pootaardappelsector wereldwijd een toppositie.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring