Navigatie overslaan

Top-design: Vos­sen-burcht Mau­per­tuus in Gro­nin­gen trekt bezoe­kers uit hele land

Groningen staat niet direct bekend als design- of fashioncentrum. Er zal ook niemand zijn die de stad onmiddellijk associeert met trendy ontwerperssteden als Milaan of Parijs. Maar toch zijn er in Groningen wel degelijk initiatieven op het gebied van mode, architectuur en design die landelijk de aandacht trekken. Een duidelijk voorbeeld daarvan is Meubelzaak Vos Interieur Maupertuus in Groningen. Hier kan men terecht voor opvallende collecties meubelen van wereldberoemde ontwerpers. Design-liefhebbers uit heel Nederland weten het bedrijf te vinden en hebben er graag een rit naar het noorden voor over. De naam Maupertuus doet denken aan het verhaal van Van den Vos Reinaerde. En inderdaad, in de zaak is een groot deel van de familie Vos zeer actief.

Vos Interieur - duidelijk zichtbaar vanaf de snelweg naar Groningen, vanuit Friesland, ter hoogte van de Gasunie - is een typisch familiebedrijf. Het aan de Laan Corpus den Hoorn gevestigde bedrijf komt voort uit een meubelmakerij van grootvader Wiebe Vos. Diens zoon Henk bouwde vanaf 1963 de showroom uit tot een moderne vooraanstaande interieurzaak. Mede dankzij opvallende advertenties in landelijke dagbladen wist het bedrijf zich ook een klantenkring ver buiten Groningen te veroveren. In 1996 verhuisde Vos van de Groningse wijk Oosterpoort naar Maupertuus, de huidige winkel. Het pand is door de familie zelf ontworpen, ontwikkeld en gebouwd.

Henk Vos stapte begin 2006 uit de zaak om meer ruimte te maken voor zijn zonen Marco Vos (geboren 1967) en Bart Vos (1969). Marco Vos is algemeen directeur van Vos Interieur. Hij is verantwoordelijk voor personele, logistieke en financiële onderdelen van Vos Interieur. Daarnaast is hij parttime verkeersvlieger bij Transavia.

Bart Vos is interieurarchitect en heeft de eindverantwoordelijkheid voor de samenstelling van de collectie in de winkel. Daarnaast geeft hij leiding aan het bureau voor interieurarchitectuur en productvormgeving en is productvormgever.

Zoon Roderick Vos (1965) is een aantal jaren geleden al uit het familiebedrijf gestapt om zich toe te kunnen leggen op industriële vormgeving. Hij runt nu samen met zijn vrouw Clair Vos Teeuwen, een eigen ontwerpstudio in Heusden. Zijn ontwerpen worden door grote meubelfabrikanten geproduceerd.

Bij Vos Interieur werken momenteel ongeveer vijftig medewerkers. Het management team bestaat behalve Bart en Marco Vos uit Albert van der Ark, verantwoordelijk voor de zakelijke markt, en controller Jelle Geerts. Het verkoopteam bestaat uit tien specialisten.

Het hart van het bedrijf wordt gevormd door de Vos Collectie, samengesteld onder regie van Bart Vos. Alle Europese topmerken zijn er te vinden, met een scherp oog voor nieuw talent. En er zijn ook veel eigen ontwerpen van Henk, Roderick en Bart Vos. Uniek in Europa, qua samenstelling, omvang, maar ook qua presentatie.

www.maupertuus.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring