Navigatie overslaan

Top­druk­te bij Euro­so­nic Noor­der­slag en Gro­ning­se musea

Festival Eurosonic Noorderslag (ESNS) wist vele tienduizenden bezoekers naar Groningen te trekken. Maar Groningen heeft meer publiekstrekkers in huis, zo blijkt uit recente cijfers. Het Groninger Museum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en het Groninger Forum kijken stuk voor stuk terug op een topjaar. In sommige gevallen sneuvelden zelfs de bezoekersrecords.

De stad Groningen werd tijdens festival Eurosonic Noorderslag (ESNS) overspoeld door maar liefst 40.300 bezoekers. Bij die indrukwekkende cijfers bleef het niet: het festival telde 382 acts, 424 optredens en ESNS werd in 17 landen live op de radio uitgezonden.

Eurosonic Noorderslag was in heel Europa op radio en televisie, én online te volgen: daarmee is het een van de grootste media-evenementen in Europa. In 17 landen werd het festival live op de radio uitgezonden en in totaal was het evenement in 34 Europese landen te zien of te horen. Zo deed BBC Radio One een live-uitzending en zond de Frans/Duitse zender Arte livestreams uit vanuit de Der Aa-Kerk. NPO 3 deed live verslag van het festival.

Volgens de festivalorganisatie trok ESNS in totaal 40.300 bezoekers van 42 verschillende nationaliteiten. Zij kwamen voor 382 acts en 442 optredens, waarvan 465 journalisten verslag deden.

Musea
Niet alleen ESNS trok hordes mensen. Ook het Groninger Museum maakte onlangs bekend een topjaar achter de rug te hebben. Het museum kreeg in 2016 ruim 290.000 bezoekers over de vloer, vooral dankzij de expositie rondom David Bowie. Dit is het hoogste aantal sinds 2002, het jaar van de tentoonstelling Ilja Repin – Het geheim van Rusland.

En ook het Noordelijk Scheepvaartmuseum kan tevreden terugkijken op het voorgaande jaar. Het museum kreeg in 2016 in totaal 35.900 bezoekers over de vloer. In 2015 wist het museum nog 34.100 bezoekers te bereiken. Het succes was onder andere te danken aan de reclame-tentoonstelling Made in Stad over 100 jaar reclame van vijf Groninger bedrijven. Maar ook de deelname van het museum aan grote evenementen als WinterWelVaart en ZomerWelVaart wierp zijn vruchten af. Daardoor werden er veel nieuwe mensen bereikt, aldus het museum.

Nog meer goede cijfers kwamen van het Groninger Forum. Dat is vooral te danken aan de populariteit van de bibliotheek in de Oude Boteringestraat, die onder de organisatie het Groninger Forum valt. Maar er was ook veel belangstelling voor de filmvertoningen bij de bioscoop van het Groninger Forum aan het Hereplein. Er kwamen in 2016 in totaal 113.000 bezoekers, en dat was 13 procent meer dan het jaar ervoor. Momenteel wordt druk gebouwd aan het nieuwe Groninger Forum, dat straks een plek krijgt aan de oostwand van de Grote Markt.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring