Navigatie overslaan

Topin­sti­tuut ERI­BA in Groningen

Groningen krijgt er een prestigieus gebouw bij; het European Research Institute on the Biology of Ageing (ERIBA). Het gebouw zal een topinstituut worden waar wetenschappers uit heel Nederland samen komen en er zal in het kader van het project Healthy Ageing en Life Lines onderzoek gedaan worden naar veroudering. Het bouwwerk is een project van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en is een gezamenlijk ontwerp van een architect, een bouwgroep en een ingenieursbureau.

Het onderzoek naar veroudering wordt verricht door wetenschappers uit verschillende vakgebieden. Het doel hiervan is inzicht krijgen in het biologisch proces van ouder worden. Daarnaast willen de wetenschappers ontdekken hoe je gezond ouder kunt worden. Om hier achter te komen worden 165.000 mensen uit de drie noordelijke provincies dertig jaar lang onderzocht.

In het nieuwe gebouw van ERIBA kunnen alle wetenschappers onder één dak werken aan het onderzoek. Nu werken de onderzoekers op verschillende faculteiten die vaak ver uit elkaar liggen. Bijzonder aan het ontwerp is dat architect, bouwgroep en ingenieursbureau vanaf het begin hebben samengewerkt aan het gebouw, wat niet gebruikelijk is. Ook het duurzame metselwerk is speciaal voor ERIBA ontwikkeld en er is rekening mee gehouden dat het pand in de toekomst mogelijk nog wil uitbereiden. Naar verwachting wordt in het derde kwartaal van 2010 gestart met bouwen en zal het topinstituut eind 2011 klaar zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring