Navigatie overslaan

Trap in kerk­to­ren Uit­wier­de wint Dut­ch Design Award

De zogenoemde ‘wokkeltrap’ van architect Berit Ann Roos van het Groningse bureau Onix heeft de Dutch Design Award voor beste interieur gewonnen. De trap is te vinden in de kerktoren van het Groningse terpdorpje Uitwierde, vlakbij Delfzijl. De massief houten witte trap is ontworpen in opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken. Die zochten een nieuwe manier om moderne architectuur in een oude monumentale kerk te combineren.

De trap heet een ‘belevenistrap’ omdat de gang naar de nok van de toren een bijzondere ervaring is. Onderweg naar de top kunnen bezoekers over de geschiedenis van de toren en de vroegere kerk lezen. Eenmaal boven kan men genieten van een mooi uitzicht over het Groningse land en de nabij gelegen zee.

De Stichting Oude Groninger Kerken, die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de kerktoren is maar wat blij met de prijs. ‘Zo vaak gebeurt het niet dat een kerktoren in een Gronings dorp een prestigieuze prijs wint. We vallen wel vaker in de prijzen, maar met deze zijn we wel heel erg blij’, zegt bouwkundige Christiaan Velvis van de stichting.

De toren van Uitwierde maakt deel uit van het project Landmerken van de Stichting Oude Groninger Kerken. Dat zijn acht kenmerkende kerken, uitkijktorens en kerkhoven langs de Waddenzee.

Voor meer informatie over de toren van Uitwierde en de andere Landmerken: www.landmerken.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring