Navigatie overslaan

Trust­the­Sour­ce: Gro­ning­se appli­ca­tie checkt betrouw­baar­heid soci­al media-berichten

De term ‘fake news’ duikt steeds vaker op. Meestal gaat het om onjuiste berichten op social media die worden opgepikt door gerenommeerde nieuwsmedia, zodat ze als serieus nieuwsfeit voorgeschoteld worden. Om te voorkomen dat je als journalist of als social media-gebruiker in een dergelijk verhaal trapt, heeft het Groningse TrusttheSource een programma ontwikkeld dat de herkomst en achtergrond van een bericht snel kan checken.

“In 2011 las ik op Twitter dat de London Eye in brand stond. Dit speelde zich af tijdens de rellen in Londen. Mijn hart brak toen, aangezien ik daar kort geleden nog was geweest. Als journalist in opleiding ging ik acuut op zoek naar een bron die dit bericht kon bevestigen. De BBC vermelde dit bericht op hun website dus ik nam aan dat het waar was. Er was immens ook beeldmateriaal bij. Een paar uur later las ik dat er helemaal geen sprake was van een brand en dat het een gerucht was, dat snel viraal was gegaan”, zo schrijft journaliste en oprichtster van TrusttheSource Margot Verleg in haar blog op de website van haar bedrijf.

“Diezelfde dag bedacht ik het idee voor de applicatie. Die zou de bron van het gerucht opsporen en de auteur daarvan op zijn of haar betrouwbaarheid beoordelen. De technische haalbaarheid was al snel bevestigd door bevriende programmeurs”, aldus Verleg op de website van TrusttheSource. “Drie jaar later tijdens mijn studie Informatiedienstverlening en- management aan de Hanze Hogeschool kreeg ik de gelegenheid tijdens de minor Da Vinci om het prototype te ontwikkelen. Na het afronden van de minor had ik een team dat bestond uit vier leden, nam ik deel aan de Topondernemersregeling en had ik een naam. TrusttheSource.”

Er zijn legio voorbeelden van misinformatie, soms met grote gevolgen. Denk aan de tweet in 2012 waarin verklaard werd dat premier Assad zou zijn overleden. Dit leidde ertoe dat de olieprijzen wereldwijd stegen. Het World Economic Forum noemt misinformatie dan ook één van de grootste uitdagingen waar de wereld momenteel mee te maken heeft. TrusttheSource neemt journalisten veel werk uit handen, waardoor zij zich kunnen richten op inhoud en kwaliteit, zodat ze lezers juist en volledig kunnen informeren, ook via social media-kanalen.

Het programma vindt de originele bron en geeft weer hoe betrouwbaar die is. Dit gebeurt onder andere door het weergeven van de locatie en de datum waarop het account is aangemaakt. Voor journalisten is het zoeken naar deze informatie vaak een tijdrovend proces, die niet past bij de snelle nieuwsvoorziening van tegenwoordig. TrusttheSource zorgt ervoor dat berichten snel gefilterd kunnen worden op de geloofwaardigheid van hun bron.

Kijk voor meer informatie op www.trustthesource.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring