Navigatie overslaan

Twee­de drij­ven­de LNG-instal­la­tie komt naar de Eemshaven

In de Eemshaven komt een tweede drijvende LNG-installatie die vloeibaar gas omzet in aardgas. In installatie is ook geschikt voor de opslag van gas. Gasunie heeft gisteravond een contract getekend over de huur van de installatie van het Amerikaanse energie-infrastructuurbedrijf New Fortress Energy. Eind april werd al bekend dat er ook een LNG-installatie van de Belgische rederij Exmar naar de Eemshaven komt. Beide installaties arriveren in augustus.

De LNG-installaties zullen in de komende vijf jaar in de Eemshaven vloeibaar aardgas omzetten naar gas. Beide installaties kunnen in totaal 8 miljard kubieke meter LNG omzetten in aardgas.

Belangstelling van marktpartijen

Volgens Gasunie is er vanuit marktpartijen een 'overweldigende belangstelling'. Meer dan vijftien partijen hebben hun interesse kenbaar gemaakt en de vraag is vier keer zo groot als het aanbod. Deze partijen hebben nu tot 10 juni de tijd om hun interesse om te zetten in een bindend contract.

Zodra de twee drijvende installaties in de Eemshaven zijn afgemeerd, volgt het technisch gereed maken, de aansluiting op het al bestaande gasnetwerk in de Eemshaven en tenslotte de aanvoer van de LNG. Beide installaties zullen naar verwachting dit najaar operationeel zijn.

Optimalisatie


Vanuit de Eemshaven draagt Gasunie Transport Services dan zorg voor het verdere transport van gas in Nederland via het landelijke gasleidingnet. Naast Eemshaven zal ook de bestaande GATE terminal op de Maasvlakte in Rotterdam worden geoptimaliseerd om meer LNG te kunnen realiseren. Eemshaven en Rotterdam samen zullen dan de LNG-capaciteit in Nederland verdubbelen.

Belangrijke bijdrage

Medio maart vorig jaar kondigde minister Jetten van Energie en Klimaat aan dat het kabinet samen met Gasunie onderzoekt hoe de importcapaciteit voor LNG in Nederland op korte termijn kan worden vergroot. Gasunie levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het onafhankelijk worden van Russisch aardgas.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring