Navigatie overslaan

Ubbo Emmi­us­fonds finan­ciert ruim 50 extra pro­mo­tie­plaat­sen bij RUG

Het Ubbo Emmiusfonds (UEF) financiert ruim 50 extra promotieplaatsen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het programma, M20 Promotie Programma, zorgt voor extra promotieplaatsen bij onderzoeksprojecten van de nieuwe RUG Schools. Het programma is mogelijk dankzij een donatie van het UEF. Dit fonds ontving enkele jaren geleden een grote donatie van een anonieme alumnus. Eerder werd al 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het onderzoeksprogramma van Groningen Cognitive Systems and Materials Center (CogniGron).

Collegevoorzitter Jouke de Vries: “Ik ben heel blij dat we met dit nieuwe programma jonge, ambitieuze academici de kans geven om hun wetenschappelijke carrière verder vorm te geven. Dat is geheel in lijn met de wens van de gulle donateur.”

50 promotieplekken in 5 jaar

Voor de financiering van het programma sluiten het UEF en de RUG een overeenkomst voor vijf jaar. Elk jaar wordt besloten tot financiering van 10 promotieplaatsen voor de Schools door het UEF. Het is de eerste keer dat het UEF op deze schaal subsidies toekent. De beoogde start van dit programma is 2023.

Pilot

In 2022 starten de RUG en het UEF een gezamenlijke pilot voor vier promotieplaatsen, voor iedere School één. De pilot wordt gebruikt om op beperkte schaal ervaring op te doen met het proces van aanvraag tot toekenning, uitbetaling en verantwoording.

RUG Schools

De Schools die met het programma meedoen zijn Wubbo Ockels School (energietransitie en klimaatadaptatie), Aletta Jacobs School of Public Health (gezond ouder worden), Jantina Tammes School (digitale innovatie, artificial intelligence en technologische ontwikkeling) en de Rudolf Agricola School (governance, politieke en duurzame processen).

Fonds M20

De schenking wordt beheerd door het Ubbo Emmius Fonds. Het fonds ziet toe op een zorgvuldige en correcte besteding, volgens de voorwaarden die door de donateur zijn gesteld. De donatie is door het UEF ondergebracht in het Fonds M20.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring