Navigatie overslaan

Uit de as her­re­zen’ Wovar in de race voor Gro­nin­ger Ondernemingsprijs

Welk bedrijf gaat er 30 november met de Groninger Ondernemersprijs 2023 vandoor? Er zijn nog drie bedrijven in de race, stuk voor stuk online giganten. Een van die drie is Wovar, de online ijzerwarenshop waarvan het pand in juni 2022 tot de grond toe afbrandde. Inmiddels heeft eigenaar Jesse Keizer een enorm nieuw pand laten bouwen en de verkoop van schroeven, moeren en bouten loopt weer als vanouds, dus hard!

Het ondernemersverhaal van Keizer leest als een jongensboek. Op 17-jarige leeftijd liep hij stage bij een ijzerhandel in Meppel en daar ontwikkelde hij een affiniteit voor schroeven, bouten en moeren. Later ging hij in Groningen commerciële economie studeren. Bij houthandel Gadero vond hij een stageplek en daar leerde hij de kunst van het online-ondernemen.

Keizer: “Voor schroeven en ijzerwaren betaal je bij de bouwmarkt de hoofdprijs. Dat kon wel wat minder, vond ik. Dus besloot ik mijn eigen webshop op te richten. Ik lanceerde een eigen merk, Wovar. Een fictieve naam die wel lekker bekt en sterk klinkt. Wovar raakte al snel bekend vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien deed ik de belofte dat vandaag besteld, morgen in huis is.” Die aanpak legde Keizer geen windeieren.

Zelfgemaakte video's

Het assortiment breidde zich al snel uit. “Ik richtte me op alles wat een doe-het-zelver in en rond de tuin nodig heeft: (tuin)gereedschap, buitenverlichting, tuinafscheidingen, hout, deurbeslag, verf, bevestigingsmaterialen, enzovoort. In zelfgemaakte video’s gaf ik persoonlijk instructies”, vertelt Keizer. Wovar richt zich op de particuliere (60%) en zakelijke (40%) markt.

Investeerders

“Wovar bezit een unieke formule”, verklaart Keizer zijn succes. “Het is geen bouwmarkt en geen tuincentrum. We volgen trends, vinden zelf zaken uit en bieden steeds een nieuw assortiment.” Investeerders stonden al bij hem op de stoep, maar Keizer weigert zijn zaak te verkopen. “Ik wil nog minstens 50% groeien, want het nieuwe pand moet wel betaald worden”, zegt hij grinnikend.

Rust gebruiken

In het nieuwe pand staat een geautomatiseerd logistiek apparaat van jewelste. “Vroeger printte ik elke pakbon uit. Ik had totaal geen overzicht en de voorraden stonden ook niet goed. Ik had 8 man personeel, maar deed zelf ook heel veel. Dat was een stressvolle periode. Gelukkig hebben we ons in de loop der tijd flink geprofessionaliseerd. Nu werken hier zo’n 110 mensen. De meesten parttime. In totaal telt Wovar zo’n 50 fte’s. We doen hier alles zelf: inkoop, marketing, HR, klantenservice, enzovoort. Ik geef mijn medewerkers veel vertrouwen en verantwoordelijkheid. Dat motiveert ze en maakt ze zelfstandig. En dat is nodig ook, want ik heb sinds kort een kleintje. Dus ik kan wel even wat rust gebruiken.”

Ambities

Wovar verkoopt door bijna heel Europa. “Het vervoer gaat via PostNL; ik betaal € 10 voor een pakketje naar Spanje en het is er binnen 48 uur. Wat wil je nog meer?” stelt Keizer retorisch. Of hij nog ambities heeft? “Het lijkt mij fantastisch als een willekeurig iemand wordt gevraagd 5 merken schroeven te noemen, dat hij dan ook Wovar noemt. Verder wil ik verder uitbreiden in Europa en ooit moeten we de oversteek maken naar Amerika”, besluit de schroevenkoning uit Groningen.

Over de Groninger Ondernemingsprijs


De Groninger Ondernemingsprijs werd vorig jaar gewonnen door Klippa uit Groningen. Er waren tien genomineerden maar onlangs zijn de drie finalisten bekendgemaakt. Naast Wovar gaat het om Online Veilingmeester en Easy Toys. De winnaar van de 25e Groninger Ondernemingsprijs wordt op donderdag 30 november bekendgemaakt en gehuldigd door commissaris van de Koning René Paas in de grote zaal van MartiniPlaza.


www.groningerondernemingsprijs.nl

Fotografie: Jan Buwalda

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring