Navigatie overslaan

UMCG als eer­ste Neder­land­se zie­ken­huis gestart met protonentherapie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is als eerste ziekenhuis in Nederland gestart met de behandeling van kankerpatiënten via protonentherapie. Omdat tumoren met deze innovatieve methode veel nauwkeuriger kunnen worden bestraald, wordt er minder schade toegebracht aan omliggend gezond weefsel. Dit biedt vooral mogelijkheden voor de behandeling van kinderen en mensen met tumoren op kwetsbare plekken. De eerste behandelingen zijn volgens het UMCG uitstekend verlopen.

Op het UMCG-terrein is in de afgelopen drie jaar gebouwd aan een indrukwekkend protonencentrum, met metersdikke betonnen wanden, vloeren en dak, een deeltjesversneller van 220 ton en de modernste bestralingsapparatuur. Inmiddels zijn er tientallen laboranten en klinisch fysici aangesteld en opgeleid, landelijke indicatieprotocollen ontwikkeld en is er uitgebreid geoefend in een virtueel protonencentrum om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de zorgvuldige behandeling van patiënten.

Nauwkeurig bestralen
Met protonentherapie kan de dosis straling heel nauwkeurig worden toegediend aan een tumor. Daardoor komt er minder straling in omliggende weefsels en neemt de kans op bijwerkingen af. Dat betekent vooral forse winst in de behadeling van kinderen met kanker en patiënten met schedelbasistumoren en oogtumoren, maar ook patiënten met kanker op andere plekke in het hoofdhalsgebied kunnen baat bij hebben bij de nieuwe bestralingsmethode.

Artsen bepalen aan de hand van landelijke indicatieprotocollen wie er voor de therapie in aanmerking komt. Naar verwachting zal dat ongeveer vijf tot tien procent zijn van de circa 60.000 patiënten die per jaar in Nederland bestraald worden. Voor de verwijzing van deze groep wordt nauw samengewerkt met andere instellingen voor radiotherapie in de regio.

Kinderen
Het protonencentrum van het UMCG is voorlopig de enige plek in Nederland waar kinderen zullen worden behandeld met protonentherapie. Hiertoe is besloten omdat het Groningse protonencentrum op het UMCG-terrein staat. hierdoor zijn alle voorzieningen om jonge patiënten te behandelen voorhanden.

Onderzoek
Naast de praktische behandeling van patiënten zal het UMCG ook veel onderzoek gaan verrichten op het gebied van protonentherapie. Vorig jaar is daarom Stefan Both als de eerste Nederlandse hoogleraar protonentherapie aangesteld. Samen met een aantal instellingen voor radiotherapie, andere universitaire ziekenhuizen, het Nationaal Kanker Instituut/Antonie van Leeuwenhoek en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie zal het UMCG de komende jaren een infrastructuur ontwikkelen voor onderzoek naar de effectiviteit en meerwaarde van protonentherapie.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring