Navigatie overslaan

UMCG beant­woordt vra­gen pati­ën­ten met behulp van AI

Een primeur voor het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG): het ziekenhuis zet als eerste ziekenhuis van Europa kunstmatige intelligentie in bij het schriftelijk contact met patiënten. De AI-toepassing moet de administratieve druk op zorgverleners verlagen.

Het gaat om een chatbot in het elektronisch patiëntendossier. De AI-toepassing leest de vraag van de patiënt en geeft een antwoordsuggestie. De zorgverlener kan dat conceptantwoord controleren en aanpassen waar nodig.

Meer tijd voor de patiënt

Wekelijks stellen patiënten ruim 1200 schriftelijke vragen aan hun UMCG-zorgverlener. Het beantwoorden van al die vragen kost artsen en andere zorgverleners veel tijd. Tijd die ze vaak niet hebben. “Als zorgverleners minder tijd hoeven te besteden aan dit soort administratieve taken, is er meer tijd voor de patiënt”, zegt Tom van der Laan, KNO-arts en Chief Medical Information Officer (CMIO) in het UMCG.

Het inzetten van de toepassing gebeurt in samenwerking met andere ziekenhuizen vanuit de EPIC Nederlandse Vereniging. In de afgelopen maanden draaiden het UMCG en het ETZ in Tilburg een proef met deze AI-toepassing. Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Europa dat de chatbot daadwerkelijk inzet in het schriftelijk contact met patiënten.

De AI-toepassing is ontwikkeld door EPD-leverancier Epic. De chatbot is geïntegreerd in het EPD, dus de patiëntengegevens blijven veilig binnen het systeem, meldt het UMCG. Ook de leverancier kan er niet bij.

Informatief en vriendelijk

In Amerika wordt de toepassing al in diverse ziekenhuizen gebruikt. “De ervaringen daar zijn zeer positief”, vertelt Van der Laan. “Je kunt denken dat zo’n systeem het contact met de zorgverlener onpersoonlijker maakt, maar niets is minder waar. Omdat de zorgverleners de vragen nu tussen de bedrijven door beantwoorden, doen ze dat vaak wat kortaf. Kunstmatige intelligentie blijkt niet alleen informatievere en uitgebreidere antwoorden te geven, maar doet dat ook meer empathisch. We verwachten dat we in Nederland dezelfde positieve ervaringen zullen hebben.”

In de komende weken en maanden zullen meer Nederlandse ziekenhuizen met een EPD van dezelfde leverancier deze toepassing gaan gebruiken. De samenwerking met andere ziekenhuizen maakt het mogelijk om nog sneller te profiteren van deze techniek in gezamenlijkheid voor de patiënt en zorgverleners.

Van der Laan verwacht dat er in de komende jaren veel meer AI-toepassingen in de zorg worden geïntegreerd. “Als ik nu één dagdeel spreekuur op de polikliniek heb, kost het me zo’n 1.5 tot 2 uur voorbereidingstijd. Ik lees van iedere patiënt het dossier, bekijk bijvoorbeeld veranderingen in medicijngebruik en behandelingen door andere zorgverleners. Als AI daar een samenvatting van kan maken met alleen de relevante informatie, dan kan dat ontzettend veel tijd besparen. Maar AI kan bijvoorbeeld ook een patiëntvriendelijke samenvatting van een operatieverslag maken, of snel een ontslagbrief schrijven zodat de huisarts vlot geïnformeerd wordt over de ziekenhuisopname van de patiënt. De toepassingen zijn eindeloos.”

“De zorg blijft mensenwerk”

Toch blijft het mensenwerk, voegt hij eraan toe. “Het is prachtig om te zien waar kunstmatige intelligentie toe in staat is, maar de zorg blijft mensenwerk: er is altijd een arts of verpleegkundige die het antwoord checkt voordat we het verzenden. Kunstmatige intelligentie kan het werk ondersteunen en makkelijker maken, maar zorgprofessionals zijn voorlopig onvervangbaar in de zorg.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring