01/03/2009

UMCG bouwt megavrieskist voor opslag bloed- en urinemonsters

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat een enorme vrieskist bouwen om bloed- en urinemonsters van 165.000 inwoners van Noord-Nederland op te slaan. Het kabinet heeft daarvoor veertig miljoen euro beschikbaar gesteld.

De monsters worden opgeslagen in het kader van het Life Lines-onderzoek dat het UMCG doet naar gezond ouder worden. De miljoenen buisjes worden opgeslagen bij een temperatuur van min tachtig graden. De vriezer wordt volledig door robots bemand, die de monsters een plek geven en ze er weer uit halen.

Wat de locatie van de vriezer wordt, is nog niet bekend. Waarschijnlijk wordt het pand gebouwd in de stad Groningen, maar of dit op het terrein van het ziekenhuis zelf wordt is nog niet duidelijk.

Het Life-Lines onderzoek wordt uitgevoerd om te ontdekken waarom sommige mensen gezond oud worden en anderen allerlei aandoeningen en ziektes krijgen. Dertig jaar lang wordt daarvoor de gezondheid van tien procent van de noordelijke bevolking gevolgd. Elfduizend vrijwilligers zijn inmiddels voor de eerste keer onderzocht en iedere week melden zich ruim driehonderd mensen.

Naar verwachting dragen de regionale overheden 24 miljoen euro bij aan het onderzoek. Vijf miljoen komt van wetenschapsorganisatie NWO en ook het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen steken geld in het onderzoek.

01/02/2009
Imtech Project Noord-Oost zoekt 70 man technisch personeel
01/02/2009
Uniek kunstenaarsdorp bij hartje Groningen