Navigatie overslaan

UMCG inno­veert zorg met AI en ChatGPT

De druk op de gezondheidszorg neemt komende jaren alleen maar verder toe. Om de zorg te verbeteren én efficiënter te maken, is de inzet van technologieën als kunstmatige intelligentie (AI) onmisbaar. Niet voor niets heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) het Data Science Center in Health (DASH) opgericht. Dit is een innovatiehub die gericht is op het integreren van data science en kunstmatige intelligentie (AI) in de gezondheidszorg.

“Deze technologieën hebben veel in hun mars” stelt Bart Scheerder, business developer bij DASH. “Ons doel is om het data science- en AI-niveau in de volle breedte van onze organisatie omhoog te brengen.” En dat moet snel ook: “Data science en AI kunnen een sleutelrol spelen bij het vraagstuk hoe we het beroep van zorgprofessionals weer aantrekkelijker kunnen maken en tegelijk ervoor kunnen zorgen dat we het groeiende aantal patiënten met de huidige, of zelfs krimpende bezetting kunnen blijven bedienen.”

Gebruik van AI in de zorg

Technologie is essentieel om de zorg te verbeteren en efficiënter te maken, benadrukt Scheerder. Vooral gezien de voorspelling dat in 2040 één op de vier werkenden in Nederland actief zou moeten zijn in de zorg om de zorg voor elke Nederlander bereikbaar te houden. “We moeten de technologie omarmen om de toenemende druk op de zorg te verlichten.”

Een van de concrete voorbeelden van AI-toepassingen binnen de zorg is het gebruik van generatieve AI-modellen zoals ChatGPT. Deze technologie wordt bijvoorbeeld ingezet om artsen te ondersteunen bij het online beantwoorden van vragen.

Daarnaast kan het gebruik van AI-modellen ook de administratieve lasten van zorgverleners verminderen. “Artsen hoeven bijvoorbeeld alleen nog de samenvatting die gegenereerd wordt door AI door te lezen, in plaats van na een lange werkdag uitgebreid de patiëntendossiers voor de volgende dag voor te bereiden,” legt Scheerder uit. “We zitten hiermee nog in de pilotfase, maar het belooft veel goeds. De technologie kan dit proces te transformeren.”

Kansen voor innovatie

Naast de interne toepassing van data science en AI, ziet DASH ook een belangrijke rol voor Groningse ondernemers. “Groningen staat bekend als een sterke IT-stad,” stelt Scheerder. “Wij willen deze expertise uitbreiden naar de life sciences-sector.” Het innovatielab van DASH biedt bedrijven de mogelijkheid om prototypes en concepten te ontwikkelen die de zorg kunnen verbeteren.

Scheerder benadrukt de wederzijdse voordelen van samenwerking tussen het UMCG en lokale bedrijven. Innovatie in de zorg is complex door strenge regelgeving en de dynamiek van het zorgproces, maar Groningse bedrijven kunnen daar een cruciale rol in spelen. Scheerder: “Met de snelheid waarop deze technologie zich ontwikkelt, is het belangrijk dat we deze kansen nu grijpen. Bedrijven die affiniteit hebben met de zorg en bereid zijn om te investeren, kunnen hier veel bereiken.”

Over DASH

DASH streeft ernaar de zorgprofessional, zorgonderzoeker en zorginnovator van de toekomst op te leiden en te ondersteunen, om zowel de kwaliteit als efficiëntie van de zorg te verbeteren.

DASH is opgezet rond een multidisciplinair team van experts in machine learning en AI, klinische toepassingen van AI, e-health, klinische databases en de ethische, juridische en maatschappelijke impact van AI. Het team werkt nauw samen met collega’s binnen het UMCG en daarbuiten, om de zorgprofessional, zorgonderzoeker en zorginnovator van de toekomst op te leiden en te ondersteunen.

Fotografie: Jan Buwalda 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring