Navigatie overslaan

UMCG neemt LifeS­to­re in gebruik: gigan­ti­sche vrie­zer voor biomateriaal

De LifeStore, de supervrieskist van het UMCG, is klaar voor gebruik. In de vriezer, ter grootte van een kleine sporthal, worden de miljoenen buisjes met biologisch materiaal van alle 165.000 deelnemers aan het LifeLines-onderzoek opgeslagen.

De gigantische vriezer op het Groningse bedrijvenpark Eemspoort is met zijn constante temperatuur van -80 graden Celsius volgens het UMCG de koudste plek van Nederland. De hypermoderne techniek in het gebouw zorgt dat het biomateriaal constant op de juiste temperatuur wordt gehouden, ook in het geval van een overstroming, een aardbeving, brand of stroomuitval.

LifeLines
Het ambitieuze project LifeLines loopt al sinds 2006 en speelt in op de vergrijzing van de bevolking en de veranderende omgevingsfactoren, zoals een ongezond voedings- en bewegingspatroon. Omdat het aantal chronische ziekten de komende hierdoor sterk zal stijgen, heeft de samenleving behoefte aan een effectievere preventie en betere behandelingen.

LifeLines is baanbrekend in zijn grote en opzet en biedt daardoor veel extra mogelijkheden voor onderzoek op het gebied van Healthy Ageing. De data en het biomateriaal van alle 165.000 deelnemers (voornamelijk noorderlingen) worden door onderzoekers wereldwijd gebruikt voor gezondheidsonderzoek.

www.lifelines.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring