Navigatie overslaan

UMCG onder­zoekt ver­sprei­ding van coro­na­vi­rus in aerosolen

Welke rol spelen aerosolen, minuscuul kleine druppeltjes, in de verspreiding van het coronavirus? Daar wil het UMCG onderzoek naar gaan doen, samen met de universiteit van Twente.

Het onderzoek wordt geleid door onderzoeker Mariëtte Lokate, van de afdeling medische microbiologie & infectiepreventie in het ziekenhuis. Zij kreeg voor haar onderzoek 25.000 euro van het COVID-19 Programma ‘Wetenschap voor de praktijk’ van subsidieverstrekker ZonMW.

Lokate zet mensen die positief zijn getest op het virus in een ruimte. Vervolgens wordt een microbiologische airsampler gebruikt om de lucht in de ruimte meten op het moment nadat iemand heeft gepraat, gehoest of geniest. “De airsampler zuigt lucht op. De kleinste deeltjes in die lucht komen terecht in een vloeistof, die we vervolgens testen op aanwezigheid van het coronavirus”, zegt Lokate.

Uiteindelijk gaat Lokate ook onderzoeken of de virusdeeltjes nog leven en hoeveel het er zijn. “Een volgende stap is om te kijken of aerosolen het coronavirus over kunnen brengen.” Er is ook extra aandacht voor patiënten die bijvoorbeeld een zuurstofmasker nodig hebben. Lokate wil weten of op die momenten er extra kans is op verspreiding via aerosolen. Dat is belangrijk voor artsen en verpleegkundigen.

Corona patiënten gezocht

Voor haar onderzoek vraagt Lokate de komende maanden patiënten en medewerkers van het UMCG die positief testen op het coronavirus om mee te werken aan deze tests. Naar verwachting zijn in december van dit jaar de resultaten van het onderzoek bekend maken. ​​

Het UMCG is één van de eerste ziekenhuizen in het land dat zo'n onderzoek kan doen, omdat het een laboratorium heeft waar met het coronavirus kan worden gewerkt.

Over aerosolen is al een flinke tijd veel te doen. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het RIVM gingen er tot nu toe vanuit dat het virus zich niet in grote mate via de kleine druppeltjes verspreid. Zij stellen dat besmetting vooral plaatsvindt via grote druppels bij niezen of hoesten. Andere wetenschappers stellen dat aerosolen juist lang in een ruimte blijven hangen en daardoor gevaarlijk zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring