Navigatie overslaan

Uniek expe­ri­ment met nood­knop dank­zij 5G

In het Hogeland in Noord-Groningen, vanwege 5G dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet, loopt momenteel een proef waarbij tientallen kwetsbare Groningers een innovatie noodknop testen. Dankzij de mobiele 5G-techniek kunnen ze altijd en overal hulp inroepen, ook buitenshuis. De test is onderdeel van een 5G-pilot die wordt uitgevoerd binnen 5Groningen, een programma van Economic Board Groningen.

De noodknop maakt verbinding met het 5G-netwerk. Dat, het grote bereik, het gebruiksgemak en de draadloze techniek maken deze noodknop uniek. De al bestaande noodknoppen werken meestal alleen in huis, maar deze noodknop doet het ook wanneer iemand in de tuin aan het werk is en bij het boodschappen doen in de dorpswinkel. En dat is te danken aan de zeer energiezuinige en betrouwbare 5G-verbindingstechnieken. “Het is bovendien in gebruik een goedkope en zeer veilige techniek”, zegt Stefan Meulensteen van Montr. “Niemand kan de apparaten uitlezen.”

Volgens Marcel van Leeuwen van zorg- en welzijnsorganisatie Mensenwerk Hogeland is er veel behoefte aan deze nieuwe noodknop. “Mensenwerk Hogeland opereert in een gebied met veel kleine kernen waar betrekkelijk veel senioren en kwetsbare personen wonen”, legt Van Leeuwen uit. Nu van hen meer zelfredzaamheid wordt verwacht is het belang van hulpmiddelen die hen ondersteunen bij zelfstandig wonen groot.

Pilot 5Groningen

Stichting Mensenwerk Hogeland, het programma 5Groningen en het bedrijf Montr hebben gezamenlijk een 5G-pilot opgezet. Medewerkers van 5Groningen faciliteren de pilot door het bieden van projectbegeleiding en -voortgang, en het bij elkaar brengen van de pilotprojectpartners. VodafoneZiggo, een van de founding fathers van 5Groningen, biedt de technische ondersteuning en infrastructuur voor de pilot. Na een intensieve periode van productontwikkeling is het product nu rijp voor de testfase met stichting Mensenwerk Hogeland.

Volledig dekkend

Het 5G-netwerk waar de noodknop verbinding mee maakt is van VodafoneZiggo. Eigenlijk gaat het om twee netwerken, verklaart Jarmo Wilkens van VodafoneZiggo. Het zijn een zogeheten LTM- en een Narrowband-IoT netwerk, waarbij IoT staat voor Internet of Things. Dat zijn draadloze, energiezuinige netwerken van VodafoneZiggo met een verbeterd bereik. Ze zijn sinds eind vorig jaar volledig dekkend. Beide zijn zeer geschikt voor het versturen van kleine datapakketjes, zoals de alarmknop dat voortdurend doet voor het instandhouden van de verbinding. VodafoneZiggo ziet het noodknop-experiment als een goede showcase waarmee het de boer op kan richting klanten. Wilkens: “Wij zien voor toepassingen als die van Montr een enorme potentie in binnen- en buitenland.”

Hoe werkt de noodknop?

Bij twee keer drukken legt de noodknop contact met de alarmcentrale. Die belt dan ter controle eerst de persoon zelf, op zijn/haar mobiele of vaste telefoon. Reageert die niet dan wordt contact gezocht met iemand uit het netwerk. De buurman of een familielid dat nabij woont kan dan gaan kijken. Krijgt de centrale geen verbinding met de contactpersonen, dan worden hulpdiensten ingeseind.

Waarom 5Groningen?

Economic Board Groningen (EBG) wil het aardbevingsgebied een economische impuls geven. EBG heeft het 5Groningen programma geïnitieerd om te onderzoeken hoe 5G nieuwe innovaties kan versnellen en creëren. 5Groningen maakt van Noord-Groningen dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Ondernemers en non-profit organisaties werken samen met experts uit de telecom, kennisinstellingen en overheid om toepassingen van 5G te testen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring